Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Analiza pšenice iz Posavskog kantona ukazuje na potrebu poboljšanja kvalitete i prinosa

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni zavod za poljoprivredu izvršili su analizu pšenice u 2023. godini kod poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača na području Posavskog kantona. 

Izvještaj o laboratorijskoj analizi parametara kvaliteta pšenice, kojeg je sačinio Federalni zavod za poljoprivredu, sadrži podatke koji ukazuju da kvalitet pšenice nije na zadovoljavajućem nivou u odnosu na prošlu godinu te da je potrebno raditi na unapređenju prinosa i kvaliteta.

Ukupni kvalitet zrna pšenice čini mnogo više pokazatelja od onih utvrđenih  Pravilnikom o kvalitetu pšenice za ljudsku ishranu na teritoriji FBiH („Službeni list RBiH“, 2/92, 13/94 preuzeto). Osim  sorte, đubriva i zaštite, na kvalitet zrna pšenice utiču žetva, transport i skladištenje, te su parametri  kvaliteta zrna unutrašnji (intrizični): vlaga, hektolitarska masa (masa jednog hektolitra pšenice izražena  u kilogramima), koncentracija proteina, koncentracija ulja, vijabilnost zrna (životna snaga), meljivost, boja, miris, te vanjski (ekstrinzični): primjese, slomljena ili oštećena zrna, lomljivost, prisustvo mikotoksina, insekata i plijesni. Pravilnik propisuje da se prilikom prodaje primjenjuje samo jedan  kriterij za razvrstavanje u tri razreda kvaliteta, a to je sadržaj proteina.  

 

Tabela 1. Parametri koji se ispituju u laboratorijama pri utvrđivanju kvaliteta pšenice u FBiH

Parametri

I klasa

II klasa

III klasa

Proteini u %

Najmanje 13

Najmanje 11,5

Najmanje 10

Hektolitar kg/hl

Najmanje 76

Najmanje 76

Najmanje 76

Vlaga u %

14

14

14

Ukupno primjese u %

≤1

≤1

≤1

 

Tabela 2. Parametri kvaliteta uzorkovane pšenice

Šifra uzorka

Lab. šifra

uzorka KSSM

Lab. šifra

uzorka

KŽN

Proteini u %

Hektolitar kg/hl

Vlaga u %

Čistoća u %

Prisustvo spora Tilletia sp.

PŠ 1/23

167/23

342/23

10,21

74,75

12,24

97,0 %

Negativan

PŠ 2/23

168/23

343/23

13,22

78,00

11,77

97,6 %

Negativan

PŠ 3/23

169/23

344/23

11,50

76,05

12,24

98,1%

Negativan

PŠ 4/23

170/23

345/23

9,62

75,45

12,69

98,4 %

Negativan

PŠ 5/23

171/23

346/23

11,85

77,90

12,93

95,0 %

Negativan

PŠ 6/23

172/23

347/23

12,00

77,70

12,55

97,6 %

Negativan

PŠ 7/23

173/23

348/23

10,91

73,05

11,18

95,3%

Negativan

PŠ 8/23

174/23

349/23

11,68

71,55

11,85

96,1%

Negativan

PŠ 9/23

175/23

350/23

10,39

75,55

12,47

97,1%

Negativan

PŠ 10/23

176/23

351/23

10,16

74,85

14,21

97,3%

Negativan

PŠ 11/23

177/23

352/23

11,18

76,85

13,73

98,0%

Negativan

PŠ 12/23

178/23

353/23

9,19

71,95

13,34

98,6%

Negativan

PŠ 13/23

179/23

354/23

9,75

72,85

12,84

97,5%

Negativan

PŠ 14/23

180/23

355/23

8,78

70,65

12,30

99,4%

Negativan

PŠ 15/23

181/23

356/23

9,32

74,85

13,06

97,4%

Negativan

PŠ 16/23

182/23

357/23

10,35

73,25

13,02

99,4%

Negativan

PŠ 17/23

183/23

358/23

11,34

73,25

12,45

98,0%

Negativan

PŠ 18/23

184/23

359/23

10,11

72,55

10,44

98,7%

Negativan

PŠ 19/23

185/23

360/23

10,18

74,35

10,78

98,5%

Negativan

PŠ 20/23

186/23

361/23

10,81

72,85

11,49

98,1%

Negativan

PŠ 21/23

187/23

362/23

10,55

77,05

12,58

98,3%

Negativan

PŠ 22/23

188/23

363/23

10,49

70,85

13,76

95,5%

Negativan

PŠ 23/23

189/23

364/23

10,36

68,05

11,45

97,5%

Negativan

PŠ 24/23

190/23

365/23

9,63

71,45

12,48

97,7%

Negativan

PŠ 25/23

191/23

366/23

11,30

74,55

13,04

98,8%

Negativan

PŠ 26/23

192/23

367/23

10,46

76,75

11,94

98,6%

Negativan

PŠ 27/23

193/23

368/23

11,71

74,65

11,69

93,1%

Negativan

PŠ 28/23

194/23

369/23

11,71

78,30

12,34

97,5%

Negativan

PŠ 29/23

195/23

370/23

10,90

75,25

12,24

95,2%

Negativan

PŠ 30/23

196/23

371/23

11,82

78,20

13,40

97,7%

Negativan

PŠ 31/23

197/23

372/23

12,59

77,20

11,81

97,5 %

Negativan

PŠ 32/23

198/23

373/23

11,48

77,50

11,71

95,9 %

Negativan

PŠ 33/23

199/23

374/23

11,89

79,50

12,32

96,3 %

Negativan

PŠ 34/23

200/23

375/23

10,49

74,20

12,28

99,9 %

Negativan

PŠ 35/23

201/23

376/23

10,86

69,25

10,71

97,9 %

Negativan

PŠ 36/23

202/23

377/23

11,71

79,90

12,15

99,9 %

Negativan

PŠ 37/23

203/23

378/23

10,99

79,10

12,18

99,7%

Negativan

PŠ 38/23

204/23

379/23

11,33

75,75

13,70

99,9%

Negativan

PŠ 39/23

205/23

380/23

9,87

73,30

11,95

99,9%

Negativan

PŠ 40/23

206/23

381/23

10,87

79,70

12,81

94,9%

Negativan

 

 

Prosječan prinos pšenice  kod 15 poljoprivrednih proizvođača u Posavskom kantonu u 2023. godini je 2 tone po ha. Napominjemo da je prosječan očekivani prinos za pšenicu u EU  5,96 t/ha. Najveći prosječni prinosi krušne pšenice od 10,2 tone/ha očekuju se u Irskoj, a najniži od 1,88 tona/ha u Portugalu. Prognoza za Hrvatsku  je 6,01 t/ha.

Na prinos je uticala velika količina oborina u fazama cvatnje i oplodnje pšenice na što ljudski faktor nije mogao uticati. Hektolitar i protein su također loši a to se da zaključiti po klasama otkupljene pšenice. Protein je većinom vezan za gnojidbu i sortiment.

Navedeno ukazuje da je potrebno izvršiti adekvatne analize tla kako bi se ustanovila količina hranjiva u tlu te uključivanje savjetodavnih službi u rad s poljoprivrednim proizvođačima s obzirom da se u proizvodnji pojavljuju nove sorte pšenice koje zahtjevaju primjenu savremene agrotehnike.