Analiza pšenice iz Posavskog kantona ukazuje na potrebu poboljšanja kvalitete i prinosa
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni zavod za poljoprivredu izvršili su analizu pšenice u 2023. godini kod poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača na području Posavskog kantona.
Izvještaj o laboratorijskoj analizi parametara kvaliteta pšenice, kojeg je sačinio Federalni zavod za poljoprivredu, sadrži podatke koji ukazuju da kvalitet pšenice nije na zadovoljavajućem nivou u odnosu na prošlu godinu te da je potrebno raditi na unapređenju prinosa i kvaliteta.
Ukupni kvalitet zrna pšenice čini mnogo više pokazatelja od onih utvrđenih Pravilnikom o kvalitetu pšenice za ljudsku ishranu na teritoriji FBiH („Službeni list RBiH“, 2/92, 13/94 preuzeto). Osim sorte, đubriva i zaštite, na kvalitet zrna pšenice utiču žetva, transport i skladištenje, te su parametri kvaliteta zrna unutrašnji (intrizični): vlaga, hektolitarska masa (masa jednog hektolitra pšenice izražena u kilogramima), koncentracija proteina, koncentracija ulja, vijabilnost zrna (životna snaga), meljivost, boja, miris, te vanjski (ekstrinzični): primjese, slomljena ili oštećena zrna, lomljivost, prisustvo mikotoksina, insekata i plijesni. Pravilnik propisuje da se prilikom prodaje primjenjuje samo jedan kriterij za razvrstavanje u tri razreda kvaliteta, a to je sadržaj proteina.
Tabela 1. Parametri koji se ispituju u laboratorijama pri utvrđivanju kvaliteta pšenice u FBiH
Parametri |
I klasa |
II klasa |
III klasa |
Proteini u % |
Najmanje 13 |
Najmanje 11,5 |
Najmanje 10 |
Hektolitar kg/hl |
Najmanje 76 |
Najmanje 76 |
Najmanje 76 |
Vlaga u % |
14 |
14 |
14 |
Ukupno primjese u % |
≤1 |
≤1 |
≤1 |
Tabela 2. Parametri kvaliteta uzorkovane pšenice
Šifra uzorka |
Lab. šifra uzorka KSSM |
Lab. šifra uzorka KŽN |
Proteini u % |
Hektolitar kg/hl |
Vlaga u % |
Čistoća u % |
Prisustvo spora Tilletia sp. |
PŠ 1/23 |
167/23 |
342/23 |
10,21 |
74,75 |
12,24 |
97,0 % |
Negativan |
PŠ 2/23 |
168/23 |
343/23 |
13,22 |
78,00 |
11,77 |
97,6 % |
Negativan |
PŠ 3/23 |
169/23 |
344/23 |
11,50 |
76,05 |
12,24 |
98,1% |
Negativan |
PŠ 4/23 |
170/23 |
345/23 |
9,62 |
75,45 |
12,69 |
98,4 % |
Negativan |
PŠ 5/23 |
171/23 |
346/23 |
11,85 |
77,90 |
12,93 |
95,0 % |
Negativan |
PŠ 6/23 |
172/23 |
347/23 |
12,00 |
77,70 |
12,55 |
97,6 % |
Negativan |
PŠ 7/23 |
173/23 |
348/23 |
10,91 |
73,05 |
11,18 |
95,3% |
Negativan |
PŠ 8/23 |
174/23 |
349/23 |
11,68 |
71,55 |
11,85 |
96,1% |
Negativan |
PŠ 9/23 |
175/23 |
350/23 |
10,39 |
75,55 |
12,47 |
97,1% |
Negativan |
PŠ 10/23 |
176/23 |
351/23 |
10,16 |
74,85 |
14,21 |
97,3% |
Negativan |
PŠ 11/23 |
177/23 |
352/23 |
11,18 |
76,85 |
13,73 |
98,0% |
Negativan |
PŠ 12/23 |
178/23 |
353/23 |
9,19 |
71,95 |
13,34 |
98,6% |
Negativan |
PŠ 13/23 |
179/23 |
354/23 |
9,75 |
72,85 |
12,84 |
97,5% |
Negativan |
PŠ 14/23 |
180/23 |
355/23 |
8,78 |
70,65 |
12,30 |
99,4% |
Negativan |
PŠ 15/23 |
181/23 |
356/23 |
9,32 |
74,85 |
13,06 |
97,4% |
Negativan |
PŠ 16/23 |
182/23 |
357/23 |
10,35 |
73,25 |
13,02 |
99,4% |
Negativan |
PŠ 17/23 |
183/23 |
358/23 |
11,34 |
73,25 |
12,45 |
98,0% |
Negativan |
PŠ 18/23 |
184/23 |
359/23 |
10,11 |
72,55 |
10,44 |
98,7% |
Negativan |
PŠ 19/23 |
185/23 |
360/23 |
10,18 |
74,35 |
10,78 |
98,5% |
Negativan |
PŠ 20/23 |
186/23 |
361/23 |
10,81 |
72,85 |
11,49 |
98,1% |
Negativan |
PŠ 21/23 |
187/23 |
362/23 |
10,55 |
77,05 |
12,58 |
98,3% |
Negativan |
PŠ 22/23 |
188/23 |
363/23 |
10,49 |
70,85 |
13,76 |
95,5% |
Negativan |
PŠ 23/23 |
189/23 |
364/23 |
10,36 |
68,05 |
11,45 |
97,5% |
Negativan |
PŠ 24/23 |
190/23 |
365/23 |
9,63 |
71,45 |
12,48 |
97,7% |
Negativan |
PŠ 25/23 |
191/23 |
366/23 |
11,30 |
74,55 |
13,04 |
98,8% |
Negativan |
PŠ 26/23 |
192/23 |
367/23 |
10,46 |
76,75 |
11,94 |
98,6% |
Negativan |
PŠ 27/23 |
193/23 |
368/23 |
11,71 |
74,65 |
11,69 |
93,1% |
Negativan |
PŠ 28/23 |
194/23 |
369/23 |
11,71 |
78,30 |
12,34 |
97,5% |
Negativan |
PŠ 29/23 |
195/23 |
370/23 |
10,90 |
75,25 |
12,24 |
95,2% |
Negativan |
PŠ 30/23 |
196/23 |
371/23 |
11,82 |
78,20 |
13,40 |
97,7% |
Negativan |
PŠ 31/23 |
197/23 |
372/23 |
12,59 |
77,20 |
11,81 |
97,5 % |
Negativan |
PŠ 32/23 |
198/23 |
373/23 |
11,48 |
77,50 |
11,71 |
95,9 % |
Negativan |
PŠ 33/23 |
199/23 |
374/23 |
11,89 |
79,50 |
12,32 |
96,3 % |
Negativan |
PŠ 34/23 |
200/23 |
375/23 |
10,49 |
74,20 |
12,28 |
99,9 % |
Negativan |
PŠ 35/23 |
201/23 |
376/23 |
10,86 |
69,25 |
10,71 |
97,9 % |
Negativan |
PŠ 36/23 |
202/23 |
377/23 |
11,71 |
79,90 |
12,15 |
99,9 % |
Negativan |
PŠ 37/23 |
203/23 |
378/23 |
10,99 |
79,10 |
12,18 |
99,7% |
Negativan |
PŠ 38/23 |
204/23 |
379/23 |
11,33 |
75,75 |
13,70 |
99,9% |
Negativan |
PŠ 39/23 |
205/23 |
380/23 |
9,87 |
73,30 |
11,95 |
99,9% |
Negativan |
PŠ 40/23 |
206/23 |
381/23 |
10,87 |
79,70 |
12,81 |
94,9% |
Negativan |
Prosječan prinos pšenice kod 15 poljoprivrednih proizvođača u Posavskom kantonu u 2023. godini je 2 tone po ha. Napominjemo da je prosječan očekivani prinos za pšenicu u EU 5,96 t/ha. Najveći prosječni prinosi krušne pšenice od 10,2 tone/ha očekuju se u Irskoj, a najniži od 1,88 tona/ha u Portugalu. Prognoza za Hrvatsku je 6,01 t/ha.
Na prinos je uticala velika količina oborina u fazama cvatnje i oplodnje pšenice na što ljudski faktor nije mogao uticati. Hektolitar i protein su također loši a to se da zaključiti po klasama otkupljene pšenice. Protein je većinom vezan za gnojidbu i sortiment.
Navedeno ukazuje da je potrebno izvršiti adekvatne analize tla kako bi se ustanovila količina hranjiva u tlu te uključivanje savjetodavnih službi u rad s poljoprivrednim proizvođačima s obzirom da se u proizvodnji pojavljuju nove sorte pšenice koje zahtjevaju primjenu savremene agrotehnike.