Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić otvorio manifestaciju ”Hercegovački plodovi Mediterana“: Povećati prinose u proizvodnji masline i smokve

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je otvorio manifestaciju “Hercegovački plodovi Mediterana” u čijem središtu je promocija proizvodnje smokve, masline i šipka.

Manifestacija koju organizira Udruženje “Hercegovački plodovi Mediterana” Stolac ima za cilj da pokrene i poveća proizvodnju smokve, masline, šipka i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura.

Sajamskoj manifestaciji, koja se održava od 2008. godine, prisustvovalo je više od stotinu izlagača koji su uspješno predstavili svoje proizvode a tokom trajanja sajamske manifestacije održat će se i stručna radionica na temu “Agroturizam – izazovi i mogućnosti za grad Stolac”.

Tokom obraćanja ministar Hrnjić naglasio je da poljoprivredne površine, kao i one koje se mogu iskoristiti za sadnju određenih kultura, trebaju biti zasijane i posađene.

“Prema dostupnim podacima, vidljivo je da imamo povećanje prinosa u proizvodnji masline i smokve. Naime, u 2021. godini imali smo 837 tona proizvedene masline dok je 2022. godine prinos iznosio 1154 tone masline. Kada je u pitanju proizvodnja smokve, u 2021. godini imali smo 892 tone proizvedene smokve dok je godinu dana kasnije taj broj iznosio 1076 tona. Od 2 miliona dodijeljenih sredstava za proizvodnju grožđa i maslina u prethodnoj godini, proizvođači iz Hercegovačko-nertvanskog kantona dobili su 1,6 miliona KM što jasno govori da je ovaj kanton prvi po ovoj proizvodnji”, kazao je ministar Hrnjić tokom današnjeg obraćanja.

“Dugogodišnja ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840. godine, ostvarila se 2008. godine kroz manifestaciju ‘Hercegovački plodovi Mediterana’. Tek 2008. godine stvoreni su uvjeti za održavanje, po mnogim posjetiteljima uspješne manifestacije, uz veliku podršku Grada Stoca, i šire društveno političke zajednice”, istakao je Zoran Raič, predsjednik Udruženja “Hercegovački plodovi Mediterana”.

Ministar Hrnjić prethodno se u prostorijama Gradske uprave sastao s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem s kojim je razgovarao o poljoprivrednoj proizvodnji na području Stoca.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz Model ostalih vrsta podrške podržava održavanje sajamskih aktivnosti i organizaciju izlaganja poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH.