Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s Hodžićem o unapređenju lovstva na području Federacije BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je razgovarao s Muhamedom Hodžićem, predsjednikom Saveza lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini o unapređenju legislative iz oblasti lovstva ali i drugim otvorenim pitanjima koja se tiču lovstva.

Sastanku su prisustvovali Ramo Hušidić, predsjednik Lovačkog društva “Srndać” iz Velike Kladuše i Irfan Samardžić, prijatelj navedenog lovačkog udruženja.  

Tokom sastanka iskazana je opredijeljenost da se kroz dosljednu primjenu zakonskih propisa pomogne lovačkim organizacijama ali i poljoprivrednim proizvođačima koji imaju problema sa štetama na poljoprivrednim imanjima nastalim uslijed upada divljih životinja.

“Nedavno smo kantonalnim ministarstvima nadleženim za oblast poljoprivrede uputili dopise u kojima smo skrenuli pažnju da se mora više računa povesti o zaštiti poljoprivrednih imanja od upada divljih životinja. Danas smo i s predstavnicima Saveza lovačkih organizacija razgovarali o ovom ali i nizu drugih pitanja koja imaju predstavnici lovačkih organizacija”, kazao je ministar Hrnjić.

Sastanak je bio prilika za konstruktivnu razmjenu mišljenja i informacija o temama iz lovstva kao i unapređenju legislative s ciljem očuvanja biodiverziteta, regulacije lovnog gospodarstva te unapređenja odnosa između lovačkih organizacija i državnih institucija. Naglašeno je da će u ministar Hrnjić u narednom periodu održati i sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma s ciljem iznalaženja rješenja za probleme koja su delegirala lovačka udruženja.

Ministar Hrnjić izrazio je svoju podršku lovacima na očuvanju prirode i zaštiti divljači te naglasio važnost održivog upravljanja lovnim resursima kako bi se osiguralo da buduće generacije također uživaju u bogatom prirodnom nasljeđu Bosne i Hercegovine.