Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u povodu 16. oktobra – Svjetskog dana hrane: Hrana i voda su neodvojivi dio naših života – koristimo ih racionalno

“Voda je život, voda je hrana” – slogan je Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. oktobra svake godine. Svjetski dan hrane je prilika da se podsjeti na značaj podizanja svijesti o hrani i njenom uticaju na naše živote. Ovogodišnji Svjetski dan hrane u fokus stavlja jedan od najvažnijih resursa koji su nam dati na raspolaganje – vodi.

“Voda je neizostavan resurs u poljoprivredi, koji često ostaje neprimijećen. Dok razmišljamo o hrani i njenom značaju, ne smijemo zaboraviti da je voda ključna za rast i razvoj usjeva, za proizvodnju hrane koja se nalazi na našim stolovima. Međutim, naš svakodnevni način upotrebe vode često nije održiv, što ima ozbiljan uticaj na okolinu i dostupnost vode za buduće generacije.

Kao resorni federalni ministar želim istaći važnost racionalnog korištenja vode u poljoprivredi. Prekomjerna upotreba vode u poljoprivredi može dovesti do iscrpljivanja vodnih resursa, erozije tla, zagađenja i promjene klime. Zbog toga je važno da svi zajedno radimo na promoviranju održivih poljoprivrednih praksi koje smanjuju potrošnju vode, čuvaju vodne resurse i doprinose očuvanju okoline.

Ovo uključuje upotrebu tehnologija za bolje upravljanje vodom, navodnjavanje po sistemu kap po kap, smanjenje gubitaka vode u gradskim vodovodnim mrežama kao i edukacije poljoprivrednika o važnosti racionalne upotrebe vode. Održivo korištenje vode u poljoprivredi ne samo da će osigurati dostupnost hrane za sadašnje i buduće generacije, već će također doprinijeti očuvanju naših prirodnih resursa i okoline.

Na ovaj Svjetski dan hrane, pozivam sve građane da razmisle o svojoj ulozi u racionalnom korištenju vode i aktivno učestvuju u očuvanju naših vodnih resursa. Samo zajedno možemo osigurati da buduće generacije imaju pristup dovoljnoj količini čiste vode a time i kvalitetnoj hrani”, naveo je ministar Hrnjić u povodu Svjetskog dana hrane.