Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Delegacija Vlade Federacije BiH u posjeti Posavskom kantonu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić boravio je u službenoj posjeti Posavskom kantonu. Uz premijera Nikšića u Orašju su bili  federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić.

U sjedištu Vlade Posavskog kantona u Orašju održan je sastanak s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem i delegacijom Kantonalne vlade. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Posavskom kantonu s naglaskom na stanje u poljoprivredi, kao i ubrzanju izgradnje autoceste Orašje-Tuzla.

Premijer Nikšić je predstavnike Posavskog kantona upoznao sa aktuelnim reformskim projektima Vlade Federacije BiH. Posebno je naglasio Vladino jedinstveno opredjeljenje za ostvarivanje ciljeva fiskalne reforme. Federalni premijer pojasnio je da to podrazumijeva smanjenje troškova rada, te povećanje plata, posebno minimalne. Dodao je da provedba zakona o dohotku i doprinosima mora biti sinhronizirana sa online fiskalizacijom, u smislu približnog roka stupanja na snagu budžeta, jer odabrani pristup može značajno uticati na prihode budžeta Federacije.

Federalni premijer je nakon sastanka rekao da mu je bilo zadovoljstvo čuti koja su očekivanja predstavnika Vlade Posavskog kantona od Vlade Federacije BiH. Govoreći o poljoprivrednim poticajima istakao je opredjeljenje da neophodna sredstva planirana u ovogodišnjem budžetu zbog operativnosti budu odmah dostupna, a da će povećanje planirano rebalansom biti dostupno odmah po njegovom usvajanju.

– Na taj način ćemo direktno pomoći poljoprivrednicima da dođu do sredstava koja su njima posebno važna u pripremi za sjetvu – rekao je premijer Nikšić.

Posebnu podršku Vlade Federacije BiH istakao je za putnu infrastrukturu, a naročito za realizaciju projekta izgradnje autoceste Orašje -Tuzla, kao i dionice Tuzla – Brčko – Orašje.

Premijer Posavskog kantona Đuro Topić iskazao je zahvalnost na podršci Vlade Federacije i spremnosti da pomogne u rješavanju aktuelnih problema ovog područja.

Nakon sastanka u Kantonalnoj vladi premijer Nikšić, ministar Hrnjić i federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić položili su vijenac na spomen obilježju u Gradskom parku u Orašju.

Povodom obilježavanja Dana Grada Orašja, na poziv gradonačelnika i Gradskog vijeća, premijer Nikšić, te ministri Hrnjić i Nedić prisustvovali su svečanoj sjednici Gradskog vijeća Orašja u Kulturnom centru „Ivo Gregurević“ Orašje.