Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

SWG: Forum poljoprivrednih politika Jugoistočne Evrope u Podgorici 25. i 26. oktobra

Forum poljoprivrednih politika (APF) održat će se 25. i 26. oktobra 2023. godine u Podgorici pod nazivom “Kreiranje partnerstva za prilagođavanje klimatskim promenama u Jugoistočnoj Evropi “.

Forum poljoprivrednih politika (APF) je dvodnevni događaj koji ima za cilj donošenje preporuka za kreiranje regionalnih politika u Jugoistočnoj Evropi vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj koji uključuje sve relevantne regionalne i međunarodne aktere. Forum poljoprivrednih politika (APF) organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugostočnoj Evropi od 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje poljoprivrednih politika u Jugoistočnoj Evropi.

APF 2023. godine se organizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Ovogodišnji Forum će naglasiti značaj partnerstva i saradnje u suočavanju sa prilagođavanjem klimatskim promjenama, kao i održivim upravljanjem šumama i zemljištem. Standardi kvaliteta svježeg voća i povrća imaju za cilj obezbjeđivanje integriteta i bezbjednosti proizvoda, sa posebnim fokusom na organsku poljoprivrednu proizvodnju. APF će također istaći jedinstvene izazove i mogućnosti za implementaciju LEADER pristupa i za unapređenje života mladih na selu na Zapadnom Balkanu. O opštim trendovima razvoja poljoprivredne politike bit će razgovarano sa posebnim fokusom na Zelenu agendu za Zapadni Balkan, Zeleni plan EU (EU Green Deal), Od njive do trpeze (Farm to Fork) i sprovođenje IPARD programa.