Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio Srednjobosanski kanton: Sastanak s premijerom, ministrima i poljoprivrednim proizvođačima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Srednjobosanski kanton gdje je razgovarao sa premijerom ovog kantona Tahirom Lendom, kantonalnim ministrima i poljoprivrednim proizvođačima.

Sastanku u sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona prisustvovala je federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, te ministri u Vladi SBK, Advan Akeljić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Amir Šećibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova.

Sastanku su prisustvovali zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Alma Beganović i Siniša Dukić te Haris Kaniža, zastupnik u Skupštini Srednjobosanskog kantona.

Tokom sastanka razgovarano je o aktuelnim pitanjima iz resora koje zastupaju ministri Hrnjić i Pozder ali i o unapređenju postojeće saradnje federalnih i kantonalnih ministarstava.

Ministar Hrnjić prethodno je održao sastanak s poljoprivrednim proizvođačima na kojem je ukazao na potrebu usklađivanja postojećih propisa iz oblasti poljoprivrede s propisima EU, kao i pojednostavljivanje procedura u vezi podnošenja zahtjeva za dodjelu novčanih podrški. Poljoprivredni proizvođači i prerađivači istakli su zadovoljstvo redovnošću isplata te ukazali na potrebu kontinurirane saradnje između vladinih i stručnih institucija i poljoprivrednih proizvođača.

“Posjetu Srednjobosanskom kantonu iskoristili smo za razgovore o unapređenju međuinstitucionalne saradnje ali i razgovore s poljoprivrednim proizvođačima koji su imali pitanja o budućnosti poljoprivrede u Federaciji BiH i Srednjobosanskom kantonu, načinima unapređenja položaja poljoprivrednika ali i o poticajnoj politici”, kazao je ministar Hrnjić.

Po okončanju službene posjete, ministar Hrnjić posjetio je poljoprivredne proizvođače na području Srednjobosanskog kantona koji se bave malinarstvom, ovčarstvom i proizvodnjom svježeg kravljeg mlijeka te iskazao podršku naporima da očuvaju i povećaju dostignuti stepen proizvodnji.