Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Sastanak ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope 7. novembra na Jahorini

Godišnji radni sastanak ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope zakazan je za 7. novembar ove godine na Jahorini. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi bit će domaćini sedamnaestog godišnjeg radnog sastanka ministara poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi.

Tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja/teritorija jugoistočne Evrope, ministri i šefovi delegacija sastat će se na Jahorini kako bi razgovarali o perspektivama za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu jugoistočne Evrope i razmotriti proces regionalne saradnje u datim sektorima.

Fokus sastanka bit će na značaju procesa integracije u Evropsku uniju (EU) za zemlje i teritorije zapadnog Balkana u pogledu napretka poljoprivrednog i ruralnog razvoja. Ministri će elaborirati napredak ostvaren u implementaciji IPARD programa u zemljama/teritorijama zapadnog Balkana, sa akcentom na napore za usklađivanje poljoprivrednih i ruralnih politikama sa EU, i prezentovati dosadašnja postignuća i napredak svake od zemalja u datim sektorima. Također će biti naglašen značaj IPARD II i IPARD III programa u postizanju specifičnih ciljeva.

Učesnici će imati prilike da diskuskutuju o političkoj posvećenosti evropskim integracijama i aspektima politike u vezi sa poljoprivrednim i ruralnim razvojem, posebno u kontekstu implementacije Zelene agende za zapadni Balkan. Pored toga razgovarat će o značaju Berlinskog procesa i uspostavljanju Regionalnog partnerstva za prilagođavanje klimatskim promjenama. Ova tema će biti pokrenuta u vezi sa „Podgoričkom agendom 2023“, koja predstavlja zaključke sa ovogodišnjeg Foruma poljoprivrednih politika održanog u Podgorici 25. i 26. oktobra ove godine.

U novembru ove godine Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine preuzima predsjedavanje Skupštinom SWG-a za narednu godinu u cilju promovisanja regionalne saradnje i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelom regionu zapadnog Balkana, kao i unapređenju uloge SWG-a u nastavku koordinacije regionalne saradnje.