Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Hrnjić, Pozder i Lakić posjetili Farmu Spreča i Gradsku upravu Grada Tuzle

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić zajedno s federalnim ministrima Nasihom Poder i Vedranom Lakićem posjetio je danas Farmu “Spreča” u Kalesiji i Gradsku upravu Grada Tuzle.

Na Farmi “Spreča” odnedavno je instalirano i bioplinsko postrojenje koje se nalazi u funkciji proizvodnje električne energije iz biogasa.  Pored animalne proizvodnje odnosno uzgoja muznih krava i proizvodnje svježeg kravljeg mlijeka te biljne proizvodnje  (kukuruzna silaža, sijeno, sjenaža) koja se njeguje na ovoj farmi, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije  također je zauzela pripadajuće mjesto.

Tokom sastanka u prostorijama uprave ove farme razgovarano je i o modalitetima izgradnje agro solara na poljoprivrednom zemljištu kao i aktivnostima na zaštiti okoliša i mogućnostima potpisivanja ugovora za garantovane cijene električne energije.

U gradskoj upravi Grada Tuzle ministri su razgovarali sa sekretarom organa državne službe Grada Tuzle, Almirom Šutom i saradnicima o projektima iz resora federalnih ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, okoliša i turizma te industrije, energetike i rudarstva.  

“Razvijanje Federacije treba biti ravnomjerno i želja je da pomognemo različite projekte u svim dijelovima Federacije. Bitno je da projekti budu u Planu javnih investicija kako bi mogli biti finansirani iz Budžeta Federacije iako ćemo se potruditi da iznađemo i dodatna sredstva za realizaciju danas prezentiranih projekata”, kazao je ministar Hrnjić tokom posjete Tuzli.

Tokom sastanka predstavljeni su projekti gradskih preduzeća koji se tiču rekonstrukcije magistralnog vrelovoda, proširenje vodovoda na području Tuzle kao i projektu razvoja i turističkog povezivanja gradova Tuzle i Srebrenika preko planine Majevice.

Istaknuta je opredijeljenost da se navedeni projekti iz oblasti vodoprivrede, energetike i turizma realiziraju s ciljem unapređenja kvalitete života stanovnika Tuzle ali i Tuzlanskog kantona.