Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić sa ministrima Košarcem i Minićem: Primjetan napredak na usaglašavanju bh. i evropskog zakonodavstva  

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić ugostio je u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašu Košarca i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savu Minića, sa saradnicima.

Upriličeni sastanak je nastavak kontinuiranog dijaloga s ciljem usaglašavanja programa integrisanja, aktivnosti na usklađivanju propisa Bosne i Hercegovine sa evropskim propisima te uspostave IPARD strukture.

Tokom sastanka istaknuta je opredijeljenost za poboljšanje sektora poljoprivrede posebno u dijelu koji će naše zakonodavstvo uskladiti sa zakonodavstvom Evropske unije i time otvoriti prostor za priključivanje EU.

Ministri su istakli zadovoljstvo činjenicom da su određena poglavlja u značajnoj mjeri već usaglašena te da će radna tijela entitetskih ministarstava u saradnji s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, do kraja ovog mjeseca utvrditi i usaglasiti preostale materijale.

Na sastanku je još jednom istaknuta neophodnost uspostave IPARD strukture a koja je preduslov za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU što bi donijelo veliku korist poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenoj industriji u Bosni i Hercegovini.

“Primjetan je napor svih aktera današnjeg sastanka da utvrdimo i usaglasimo radne materijale, mišljenja i modalitete budućeg djelovanja s ciljem usaglašavanja zakonodavstva s propisima Evropske unije. Time šaljemo jasnu poruku da građani ove zemlje, a u ovom slučaju prvenstveno poljoprivredni proizvođači, zaslužuju mjesto u Evropskoj uniji”, kazao je ministar Hrnjić.

Ministri su najavili da će uskoro biti održan i susret s predstavnicima Evropske delegacije u Bosni i Hercegovini na kojem očekuju da evaluiraju do sada postignute rezultate i izvrše dodatna usaglašavanja po pitanju koja se odnose na poglavlja čija tematika je povezana s radom resornih ministarstava.