Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Povećana sredstva za poljoprivredu u Prijedlogu Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu u iznosi od 7.474.800.209 KM, koji se po hitnom postupku upućuje Parlamentu FBiH.

Ovogodišnji Budžet Federacije BiH najveći je do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na Budžet Federacije BiH za 2023. godinu.

Sredstva namijenjena za poljoprivredu iznose 175 miliona KM, dok sredstva namijenjena za veterinarstvo iznose 3,3 miliona KM što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Pored navedenog, u Prijedlogu budžeta nalaze se i sredstva za popis poljoprivrede u iznosu od 7,1 milion KM kao i jedan milion KM za nabavku laboratorijske opreme za kontrolu kvaliteta meda, maslinovog uljam vina i drugih proizvoda. 

“Kontinuirano povećanje novčanih sredstava za poljoprivredne proizvođače i prerađivače je pokazatelj opredijeljenost Vlade Federacije BiH i resornog federalnog ministarstva da sektor poljoprivrede zadrži dostignuti stepen proizvodnje ali i da isti unaprijedimo i poboljšamo”, kazao je ministar Hrnjić.

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2024. godinu, koji je po hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru.