Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima PPDIVUT sindikata

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić susreo se s predstavnicima sindikata koji okuplja zaposlene u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini. Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata kompanija u privatnom vlasništvu te institucija s kantonalnog i federalnog nivoa. 

Sastanak je bio prilika da se predstavi rad, aktivnosti i ciljevi ovog sindikata koji je dobrovoljna interesna organizacija članova, pomoću koje članovi zajedničkim djelovanjem ostvaruju i unapređuju interese i štite svoja prava iz rada i po osnovu rada. Istaknuta je činjenica da se radi o sindikatu koji je punopravni član Svjetske sindikalne organizacije IUF–IUTA-IUL (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tabacco and Allied Workers’ Associations), Evropske sindikalne organizacije EFFAT ( European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Turism sectors and allied branches), te jedan od osnivača Euroazijske federacije sindikata.

Ministar Hrnjić iskazao je spremnost za saradnju sa sindikatom i ukazao da moderni načini poslovanja ističu brigu o svojim zaposlenicima te da navedeno treba biti vodilja različitim institucijama i poslovnim organizacijama u Bosni i Hercegovini.

“Realizacija različitih aktivnosti zahtijeva i određeni stepen povjerenja među zaposlenima. S tim u vezi, kvalitetne odnose treba graditi kroz dobru saradnju a nastojanja sindikata upravo idu u navedenom pravcu”, kazao je ministar Hrnjić tokom sastanka.

Prof. dr. Mehmed Avdagić, predsjednik ovog sindikata, iskazao je da se radi o prvom sastanku u posljednjih nekoliko godina te da je ministar Hrnjić ovim pokazao senzibilitet prema radnicima i njihovim pravima. U ime sindikata zahvalio se na prijemu i upriličenom sastanku.

„Ministar Hrnjić je, radeći kao direktor jedne poznate bosanskohercegovačke kompanije, prije čak pet godina, potpisao ugovor s predstavnicima sindikata u kojem se obavezao na isplatu minimalne plate od 1000 KM. Zbog navedenog Sindikat mu je tada uručio plaketu kao najveće priznanje koje dodijeljujemo u svom radu“, kazao je Avdagić tokom sastanka.