Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Alibegović panelista na Danu uljarica u Brčkom

Pomoćnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Bešćo Alibegović, bio je panelista na Danu uljarica, tradicionalnoj manifestaciji koja okuplja poljoprivrednike, resorne institucije i stručnjake iz poljoprivrede.

Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija “BIMAL” ove godine temu su posvetili značaju poljoprivrede za razvoj prehrambene industrije.

“Važnija obilježja dosadašnje proizvodnje industrijskog bilja su veoma skromne zasijane površine, niski prinosi, male parcele i usitnjenost posjeda, jednom riječju niska konkurentnost, što moramo svi zajednički mjenjati na bolje te da poljoprivredni proizvođači primjenjuju potrebne agrotehničke mjere, poboljšavaju plodnost zemljišta, koriste zadovoljavajući sortiment i sl. 

Federalno ministarstvo će nastaviti sa podrškama razvoju poljoprivredne proizvodnje u FBiH,  time i uljarica po hektaru zasijane površine u biljnoj proizvodnji kao podršku dohotku iz model poticaja proizvodnji, kao i podrške za strukturne mjere novčanih podrški kroz model ruralnog razvoja, kao i podrške za osiguranje proizvodnje, uvođenje standarda (certifikata), mjere organizacije proizvodnje i otkupa poljoprivrednih proizvoda kako bi osigurali podršku kompletnom lancu vrijednosti.

U prošloj godini je podrška za uljarice po hektaru bila 800KM/ha uz dodatak od 100 KM za sjeme, mineralno gnojivo i gorivo što je bio veći po ovom osnovu nego bilo gdje u okruženju.
Također je važno istaći da je u Budžetu Federacije BiH planirano 175 miliona KM za novčane podrške u poljoprivredi, uz dodatnih cca 50 miliona KM sa kantonalnog nivoa, što predstavlja značajan iskorak u odnosu na raniji period”, kazao je Bešćo Alibegović, pomoćnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kroz analizu stanja u domaćoj poljoprivredi i utjecaja koji ona ima na prehrambeni sektor, izneseni su zaključci o poljoprivrednom potencijalu i usklađenosti s potrebama prerađivačkog sektora.

Naglašeno je da razvijenost poljoprivredne proizvodnje ima direktan utjecaj na prehrambenu industriju te da se zbog usitnjenosti posjeda naših poljoprivrednika moraju pronaći kvalitetna rješenja za uvezivanje poljoprivrednih proizvođača.

“Zato je i cilj današnjeg skupa identifikacija osjetljivosti sektora i donošenje mehanizama i aktivnosti koji će dati rezultate za produktivniju poljoprivrednu proizvodnju i razvijenu prehrambenu industriju. Poljoprivreda je aktualan, živ sektor, čijim jačanjem dolazi do sveukupnog razvoja proizvodnje u Bosni i Hercegovini”, rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije “BIMAL”.

Sudionici panela bili su predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona uz organizatora i poljoprivredne proizvođače.

Kroz diskusiju i razmjenu iskustava zaključeno je da je poljoprivreda jedan od temelja prehrambene industrije gdje i dalje postoji značajan prostor za razvoj i unapređenje.