Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić tokom posjete Kupresu: Pozivam poljoprivrednike da se uključe u javnu raspravu oko Nacrta programa novčanih podrški za 2024. godinu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u pratnji predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare posjetio Općinu Kupres.

Ministar Hrnjić i predsjednica Bradara razgovarali su s načelnikom Kupresa, Zdravkom Miočom, koji je delegaciju upoznao s aktuelnim projektima na kojima radi ova lokalna zajednica ali i s problemima i izazovima s kojima se susreću stanovnici ove općine.

Tokom sastanka ministar Hrnjić naglasio je da su poljoprivredni proizvođači Kupresa povukli više od jednog miliona KM u odnosu na 2022. godinu, odnosno u 2023. godini ostvarili su novčane podrške od 3,2 miliona KM od čega dominira proizvodnja u sistemu krava-tele s 1,5 miliona KM.

“Pozivam poljoprivredne proizvođače da uzmu učešće u okviru javne rasprave o Nacrtu programa novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj za 2024. godini koja će trajati do 22. marta. Poljoprivredni proizvođači Kupresa ukazali su na probleme s kojima se susreću u svom radu i mi kroz jedan sistemski pristup trebamo pristupiti njihovom rješavanju a upravo je jedan od načina i učešće kroz javne rasprave o sredstvima koja pripadaju poljoprivrednicima“, kazao je ministar Hrnjić.

Ministar Hrnjić tokom današnjeg boravka na Kupresu posjetio je i nekoliko poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili značajne novčane podrške u posljednje tri godine od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.