Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić: Rasadničarska proizvodnja treba otvoriti put zadržavanju i proširenju postojećih radnih mjesta

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas s predstavnicima rasadničarske proizvodnje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Sarajevu razgovarano je o problemima s kojima se susreću u svom poslovanju kao i potencijalnim rješenjima.

Proizvođači su ukazali da postojeći nivo podrški, s obzirom na osjetljivost proizvodnje, nije adekvatan te da ne prati porast troškova koje imaju proizvođači presadnica povrća. Smatraju da na taj način ne mogu biti konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što ih dovodi u vrlo ozbiljne financijske probleme.

Ministar Hrnjić naglasio je da će ministarstvo na čijem je čelu nastojati iznaći adekvatno rješenje kojim bi se status ovih proizvođača popravio i unaprijedio.

“Ministarstvo će učiniti napore da iznađe rješenje kojim ćemo proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji podržati i time otvoriti put ka zadržavanju i proširenju postojećih radnih mjesta”, kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka. 

Na sastanku je zatraženo da se iz ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 175 miliona KM obezbijedi više sredstava za biljnu proizvodnju, uključujući presadnice raznih povrtnih kultura poput kupusnjača, paprike, rajčice, patlidžana i krastavaca.

Sastanku je pored predstavnika rasadničarske proizvodnje, prisustvovao i prof. dr. Ahmed Džubur koji je podržao nastojanja poljoprivrednih proizvođača da se kroz dijalog s resornim federalnim ministarstvom iznađe najbolje rješenje za proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji.