Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u povodu Svjetskog dana šuma: Zaštita šuma u FBiH moguća samo kroz donošenje Zakona o šumama

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima, u povodu 21. marta – Svjetskog dana šuma, prisustvovao je u Bihaću konferenciji i prezentaciji “Šume i inovacije – rješenja za bolji svijet” koja je ujedno i tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šuma.

Konferencija je bila prilika da se ukaže na važnost zaštite šuma kao prirodnog bogatstva kojim raspolaže Bosna i Hercegovina ali da se i da osvrt na predloženi tekst zakona o šumama FBiH i Zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH.

Na konferenciji je istaknuto da šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH čine oko 58% ukupnog životnog prostora, te upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem predstavlja vitalni državni interes, odnosno poseban interes Federacije BiH. Naglašeno je da šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH zauzimaju površinu od oko 1.518.466 ha, od čega je u državnom vlasništvu 1.241.336,1 ha ili 82% dok je u privatnom vlasništvu i vlasništvu drugih pravnih lica oko 277.130 ha ili 18%.

„Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas privodi kraju javnu raspravu o predloženom tekstu Zakona o šumama u FBiH i Zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH. Zaprimili smo značajan broj prijedloga, sugestija i komentara. Predstavnici ministarstva će u što kraćem roku obraditi navedene prijedloge a sve s ciljem da što hitnije provedemo potrebne procedure i pokrenemo usvajanje zakona o šumama u FBiH i time zaštitimo naše prirodno bogatstvo“, istakao je ministar Hrnjić tokom obraćanja te ukazao na potrebu što hitnijeg donošenja Zakona o šumama u FBiH.

„Na prostoru Federacije BiH nalazi se 1,5 milion hektara šuma i one su jedno od najvećih prirodnih bogatstava koje posjedujemo. One su pluća naših građana. Šume imaju nezamjenjivu ulogu u suočavanju s klimatskim promjenama i očuvanju biološke različitosti i zato je naša zadaća i odgovornost štititi ih na državnoj, federalnoj i kantonalnoj razini od svih zloupotreba i prekomjernog iskorištavanja, za sve generacije koje tek dolaze”, istakao je ministar Hrnjić.

Tokom konferencije ukazano je i da procenat realizacije godišnjih planova pošumljavanja i godišnjeg plana sječa u periodu od 2008. do 2022. godine bilježi disbalans odnosno da se  planovi sječe skoro maksimalno izvršavaju a da planovi pošumljavanja imaju sve manji procenat realizacije.

Kemo Kadrić, šef Odsjeka za upravljanje šumama i lovstvo pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ukazao je i na brojne nedostatke i probleme u sektoru šumarstva zbog nepostojanja zakona na federalnom nivou.

„Bespravne sječe šume i bespravno zauzimanja državnog šumskog zemljišta, smanjeni prihodi od prodaje drvnih sortimenata, selektivna primjena kantonalnih zakona, neizvršavanje planiranih i obaveznih ulaganja u obnovu šuma, djelimično izvršavanje šumsko-uzgojnih radova, kontinuirano smanjenje zaliha kvalitetne drvne mase u šumama što rezultira i lošijom drvnom masom za drvnoprerađivačku industriju, nepostojanje osnova za prikupljanje novih sredstava za finansiranje projekata u oblasti šumarstva kao i nemogućnost korištenja sredstava iz fonda za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i ruralni razvoj su samo neki od identificiranih problema što  jasno ukazuju da je što hitnije potrebno donijeti zakon kojim će navedeni nedostaci i problemi biti otklonjeni i u kojem će sektor šumarstva napokon biti unaprijeđen“, izjavio je Kadrić.

Učesnici konferencije su u organizaciji Šumsko-privrednog društva “Unsko-sanske šume” i Nacionalnog parka “Una”, proveli akciju pošumljavanja na lokalitetu Lipe kod Bihaća te posjetili Nacionalni park “Una”.