Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u povodu Dana voda: Obaveza svih u BiH i svijetu je učiniti više na zaštiti i očuvanju voda

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je danas u Mostaru obilježavanju 22. marta, Međunarodnog dana voda.

Ovogodišnjim motom Međunarodnog dana voda „Voda za mir“, UN podsjeća da veliki broj stanovništva u svijetu nema pristup pitkoj vodi, da su vodni resursi sve više zagađeni, što dodatno, uz evidentne posljedice klimatskih promjena, utiče na smanjenje raspoloživih količina pitke vode.

Uskraćivanje prava na pristup vodi može uticati na napetosti i konflikte zbog čega je potrebno osigurati zajednički rad na zaštiti i očuvanju ovog resursa. Dobra saradnja u zajedničkim izazovima upravljanja vodama može otvoriti put za saradnju i u drugim oblastima, istaknuto je na današnjoj konferenciji.

Poručeno je da predstavnici sektora voda u Bosni i Hercegovini trebaju implementirati poruku UN-a za ovogodišnji Međunarodni dan voda te poslati poruku iz BiH da se problemi sa kojim se danas suočava sektor voda, kao i cijeli sektor okoliša, moraju rješavati zajedničkim djelovanjem svih institucija u BiH, ali i zajedničkim aktivnostima cijele društvene zajednice. 

Istaknuto je da se usvajanje Strategije upravljanja vodama FBiH 2022-2032. u oba doma parlamenta FBiH jedna od najznačajnijih aktivnosti koja je završena tokom prošle godine i koja je definirala strateški cilj – Zaštita kvaliteta vode i osiguravanje raspoloživosti vodnih resursa i njihove održivosti.

“Osim Strategije, tokom prošle godine završeni su i dostavljeni Vladi FBiH za usvajanje Planovi upravljanja rizikom od poplava za oba vodna područja u FBiH. Također je pripremljen Prednacrt Zakona o vodnim uslugama koji bi trebao uskoro ići i u proceduru javnih konsultacija”, kazao je ministar Hrnjić.

Naglašeno je da je resorno federalno ministarstvo započelo s implementacijom projekta Modernizacije vodnih usluga u FBiH koji se finansira sredstvima Svjetske banke te da se radi i na završetku projekta WATSAN FBiH koji je ostvario značajne rezultate u vodoopskrbi i odvodnji i prečišćavanju otpadnih voda u 19 općina u Federaciji.   

“Zemlja smo sa najviše pitke vode po glavi stanovnika u regionu, a na petom mjestu smo u Evropi – a primjera radi, Bosna i Hercegovina je sedam puta bogatija od Njemačke po obnovljivim izvorima pitke vode! Ministarstvo će nastojati biti podrška u promjenama i ubrzanju aktivnosti u procesima održivog upravljanja vodama.  

Postoje rizici i opasnosti povezani s klimatskim promjenama – velike poplave ili duga sušna razdoblja, prijetnja su sigurnosti ljudi i snadbijevanju hranom. Vodu trebamo koristiti kao sredstvo za stvaranje mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta za sve.

Očekujemo da radni sastanci predstavnika sektora voda u BiH doprinesu rješenjima u prevazilaženju kriza koje pogađaju vode, a time i stanovništvo, da dovedu do uravnoteženja hidrološkog ciklusa, harmonizacije razvoja i prirode”, istakao je ministar Hrnjić. 

Današnju konferenciju zajedničku su organizirali Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Agencija za vodno područje rijeke Save te Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.