Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio maslinare: Strategija poljoprivrede prepoznaje mlade i njihov rad

 

Maslinarstvo ima persepektivu

Osvajač zlatne medalje na festivalu u Zagrebu, maslinar Ilija Miletić kazao je kako bavljenje maslinarstvom nije teško ako za to imate volje.

“Maslina uvijek vrati više nego što vi njoj date, ona nije toliko zahtjevna kao vinova loza i druge kulture i ako imate malo volje i želje za maslinama, mislim da je to dobra stvar. Ja nemam problema, masline dobro idu, ulje nije problem riješiti, proda se u tjedan dana iza prerade. Od sorti u ovom masliniku je zastupljena istarska bjelica, oblica, leccino i levantinka, ima još po koja sorta, ali ove četiri su glavne. Nagrada koju sam osvojio puno mi znači, to je priznanje za uloženi trud i kruna mog cjelogodišnjeg rada, ali i poticaj za dalje”, kazao je Miletić.

Osvajač srebrne medalje na spomenutom festivalu Marin Primorac kazao je kako se maslinarstvom bavi od 2011. godine, te da danas ima 180 stabala masline.

“Srebrna medalja koju sam osvojio u Zagrebu za mene predstavlja veliki uspjeh i poticaj. Malo je nedostajalo do samog zlata, ali to je samo vjetar u leđa da se i dalje nastavim ovim baviti i još više se truditi. Od samih početaka bila je priča da oko masline nema nekog posla, ali ako želite imati kvalitetne plodove svoga rada onda ima dosta posla, od gnojidbe, rezidbe, do praćenja raznih bolesti i slično”, kazao je Primorac.

Istaknuo je da maslinarstvo u Hercegovini ima dobru perspektivu.

“Ja živim u relativno malom mjestu od 350 do 400 mještana, gdje imamo zasađenih preko 2.500 stabala masline, tako da mislim da maslinarstvo ovdje ima dobru perspektivu i da će iz dana u dan to sve više napredovati i rasti. U svemu tome nam dosta pomaže i Agromediteranski zavod iz Mostara koji organizira dosta radionica na temu maslina općenito, ali i rezidbe, zaštite, brendiranja maslinovog ulja i slično”, kazao je Primorac.

Po njegovim riječima, svaki vid podrške itekako znači.

“Drago i bitno nam je da se i na toj razini vlasti prepoznaje trud nas “malih ljudi”, a voljeli bismo da je isti slučaj i na svim razinama vlasti, da posjete male proizvođače vina, maslina, nebitno koja je kultura u pitanju, te da im na taj način daju vjetar u leđa”, kazao je Primorac