Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s ministrom poljoprivrede HNK Marijom Juricom: Unaprijediti postojeću saradnju

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, Marijom Juricom i njegovim saradnicima.

Tokom sastanka razgovarano je o stanju u oblasti poljoprivrede na području Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i problemima s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i prerađivači ovog kantona.

Pored navedenog, na sastanku je ukazano i na potrebu što hitnijeg usvajanja Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027. u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine kao i Programa novčanih podrški za 2024. godinu.

Izražena je spremnost na bolju saradnju posebno u kontroli dodijeljenih poticaja koja bi se trebala ogledati u adekvatnim inspekcijskim nadzorima kao i projektima koje bi jedinice lokalne samouprave mogle realizirati u narednom periodu.

Ministar Hrnjić naglasio je da se novim Programom koji je dobio brojne pohvale od predstavnika poljoprivrednih proizvođača te udruženja koja zastupaju poljoprivrednike nastoji poboljšati sektor poljoprivrede te unaprijediti poljoprivredna proizvodnja na području Federacije BiH.

Ministar Jurica i saradnici zahvalili su ministru Hrnjiću na konstruktivnom sastanku kojim se nastoji unaprijediti i poboljšati postojeća saradnja između kantonalnog i federalnog ministarstva poljoprivrede.