Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Svjetski dan veterinara – podsjećanje na značaj veterinarske profesije

Na inicijativu Svjetske veterinarske asocijacije (World Veterinary Association) i uz podršku Svjetske organizacije za zdravlje životinja (World Organization for Animal Health), posljednje subote u mjesecu aprilu, obilježava se Svjetski dan veterinara (World Veterinary Day).

Svjetski dan veterinara, ove godine se obilježava 27. aprila, podsjeća na značaj veterinarske profesije u današnjem modernom vremenu s aspekta očuvanja i dobrobiti zdravlja životinja, očuvanja zdravlja ljudi i sve veći značaj doktora veterinarske medicine u javnom zdravstvu, te očuvanju zdrave životne sredine.

Danas je uloga veterinarske struke nezamjenjiva u proizvodnji i nadzoru hrane životinjskog porijekla, zdravlju naših kućnih ljubimaca i zdravom i sigurnom okolišu, kao i očuvanju ugroženih vrsta i biodiverzitetu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čelu s ministrom Kemalom Hrnjićem upućuje čestitke svim doktorima veterinarske medicine u Bosni i Hercegovini u povodu 27. aprila, Svjetskog dana veterinara uz želju za lično zdravlje i sreću, a posebno da zajedno kreiramo sigurno i zdravo okruženje u kojem će veterinarska struka kao i do sada davati svoj maksimum za ukupnu dobrobit našeg društva i države Bosne i Hercegovine.