Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima Rudnika mrkog uglja Banovići

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas s federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem i predstavnicima Rudnika mrkog uglja Banovići.

Generalni direktor ovog rudnika, Rasim Dostović, i  izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti Nenad Todorović, upoznali su ministra Hrnjića i njegove saradnike o problemima s kojima se susreću u poslovanju s posebnim osvrtom na nemogućnost korištenja odlagališta na koncesionom području a koje im je dodijeljeno na period od 30 godina i koje se vodi kao šumsko zemljište.

Naveli su kako su do ove godine bez smetnji koristili predmetno zemljište na način da su se zahtjevom obraćali Javnom preduzeću „Šume TK“ Kladanj radi sječe šume. Ove godine, shodno podnesenom zahtjevu za sječu samoniklog drveća iz navedenog preduzeća zahtjev je odbijen uz obrazloženje da se, prema Zakonu o šumama TK, obrate Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona i Pravobranilaštvu BiH.

Na ovaj način, prema riječima predstavnika Dostovića i Todorovića, spriječeni su da koriste predmet koncesije za koji uredno plaćaju koncesionu naknadu što im, zbog nemogućnosti obezbjeđenja odlagališta, stvara smetnje u radu i poslovanju.

Predstavnici ministarstva ukazali su na postojeću Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene a kojom se ne vrši prenos vlasništva nad državnom imovinom već se isključivo daje pravo korištenja radi obavljanja djelatnosti koje su definsane koncesionim ugovorom na određeni period. Nakon isteka koncesije predviđena je rekultivacija i povrat u prvobitno stanje.

Pored navedenog iskazana je potreba za što hitnijim usvajanjem zakona o šumama u FBiH.  Istaknuto je da će ministarstvo u narednom periodu organizirati javnu raspravu s ciljem pribavljanja što konkretnijih sugestija za rješavanje postojećih problema svih zainteresovanih strana a posebno jedinica lokalne samouprave. U postupku je izrada prednacrta zakona te će biti obavljen još jedan krug konsultacija.