Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Kemal Hrnjić o prvoj godini mandata u Vladi FBiH: Nove mjere već daju rezultate

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je godišnju konferenciju za medije na kojoj su istaknute ključne aktivnosti u prethodnih godinu dana.

Ministar Kemal Hrnjić koji je dužnost preuzeo krajem aprila prethodne godine istakao je aktivnosti  koje je ovo ministarstvo poduzelo i realiziralo tokom prve godine njegovog mandata. 

“Bila je ovo godina u kojoj smo sagledali kapacitete te poduzeli aktivnosti s ciljem unapređenja poljoprivrede, ruralnog razvoja, sektora voda, veterinarstva, prehrambene industrije, šumarstva,  lovstva“, kazao je ministar Hrnjić.

Istakao je da je Ministarstvo uspješno realiziralo prošlogodišnji Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju te da je ove godine i u njegovom mandatu usvojen historijski budžet u poljoprivredi od 175 miliona KM.

“Ove godine iznos novčanih podrški smo povećali i on iznosi 175 miliona KM. Povećali smo sredstva za biljnu i animalnu proizvodnju, za kapitalne investicije, uveli podrške za mlade poljoprivrednike, uvrstili podršku za upotrebu stajnjaka na oraničnim površinama, dodali podrške za upotrebu repelenata u cilju očuvanja posjeda od divljih životinja. Kroz ovogodišnji Program omogućili smo većem broju poljoprivrednih proizvođača da apliciraju za novčane podrške našeg ministarstva.

Natalitetnu politiku, prijeko potrebnu našoj državi, uvrstili na način da ćemo s dodatnim iznosom podrške podržati porodice s troje i više djece. Pored njih, kroz program ćemo dodatno podržati mlade i žene“, istakao je ministar Hrnjić.

 

Strateški dokumenti za unapređenje oblasti poljoprivrede i vodoprivrede

Ukazano je i na značaj koji nosi kreiranje strateških dokumenata na kojima je radilo ministarstvo u prethodnom periodu.

“S ponosom mogu istaći da smo značajnu energiju uložili u prilagodbu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027. Nju je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH te očekujemo da je usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.

U pitanju je strategija kroz koju smo revidirali pristup mljekarskom sektoru ali i drugim sektorima s ciljem njihove adekvatne prilagodbe Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU“ kazao je ministar Hrnjić.

Značajna pažnja poklonjena je i adekvatnoj komunikaciji s poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima na području Federacije BiH.

“Obišli smo svih 10 kantona u Federaciji, razgovarali s poljoprivrednim proizvođačima, predstavnicima udruženja poljoprivrednika, predstavnicima vlasti i kroz posjete na terenu uvjerili se da kreiramo adekvatnu strategiju prilagođenu našim poljoprivrednicima. Posjete kantonima bile su prilika i za promptna djelovanja koja nisu mogla trpiti čekanja te smo određene primjedbe i probleme rješavali u hodu. U nekim kantonima zatekle su nas poplave, u nekim suše, u nekim problemi s afričkom svinjskom kugom, u nekim nedovoljna ulaganja u razvoj poljoprivrede“,  dodao je ministar Hrnjić.

Tokom konferencije naglašeno je da je usvojena i Strategije upravljanja vodama FBiH 2022-2032. u oba doma parlamenta FBiH i koja je definirala strateški cilj – zaštita kvaliteta vode i osiguravanje raspoloživosti vodnih resursa i njihove održivosti. Usvojeni su i planovi za upravljanja rizikom od poplava za oba vodna područja u FBiH te su pokrenute aktivnosti i na izradi Prednacrta Zakona o vodnim uslugama u Federaciji BiH.

Pored navedenog, istaknuto je da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prošle godine usvojio i Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima.

 

Uspješna saradnja i s međunarodnim partnerima

Govoreći o saradnji s međunarodnim partnerima koji kroz različite angažmane pomažu projekte na području Federacije BiH, istaknuto je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom ali i planiranim projektima.

“Pokrenuli smo implementaciju projekta Modernizacija vodnih usluga u FBiH, vrijednosti  50 miliona KM, za koji sredstva obezbijeđuje Svjetska banka. Cilj ovog projekta  je povećanje efikasnosti rada javnih komunalnih preduzeća po općinama u Federaciji kroz niz postepenih unapređenja i postizanje ekonomske održivosti komunalnih preduzeća na lokalnom nivou”, kazao je ministar Hrnjić.

“Reaktivirano je članstvo u SWG-u, Stalnoj radnoj grupi za ruralni razvoj Zapadnog Balkana, u toku su pripreme i za projekat ‘Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama’ kojeg implementiraju UN Women i UN Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), provede se i aktivnosti na realizaciji Programa upravljanja požarima na otvorenom  prostoru na Zapadnom Balkanu (LFMWB)”, kazao je ministar Hrnjić.

Uz navedeno, projektne jedinice pri Ministarstvu realiziraju projekte koji imaju za cilj povećanje otpornosti i konkuretnosti u poljoprivredi te integriranog razvoja koridora rijeke Save i Drine kao i smanjenja siromaštva u ruralnim područjima.

 

Minimalne štete od afričke svinjske kuge u FBiH

 

Ministar Hrnjić iskazao je zadovoljstvo pravovremenim aktivnostima na sprečavanju afričke svinjske kuge na području Federacije BiH.

“Adekvatno smo djelovali i kroz pravovremenu komunikaciju s ostalim nadležnim institucijama mogućnost širenja afričke svinjske kuge sveli na minimum te s ponosom možemo reći da smo tu vrstu proizvodnje sačuvali od devastacije. Štete u Federaciji BiH su minimalne dok se u okruženju mjere desetinama miliona KM”, kazao je ministar Hrnjić.

 

Oblasti šumarstva nedostaje Zakon o šumama u FBiH

 

Na konferenciji je istaknuto kako je ministarstvo dolaskom ministra Hrnjića posvetilo pažnju oblasti šumarstva.

“Deset godina u Federaciji BiH nije bilo govora o zakonu o šumama. Kreirali smo tekst zakona i organizirali jednomjesečnu javnu raspravu. U pitanju je tekst zakona i o istom ćemo u narednom periodu raditi s ciljem da ga u konačnici usvojimo i uredimo ovu oblast. 

Vlada je usvojila i Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene. Moram istaći da smo navedenom odlukom sačuvali šumska zemljišta od njihovog potpunog otuđenja. Pored teksta zakona o šumama u FBiH, organizirali smo javnu raspravu i o tekstu zakona o reprodukcionom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH”, istakao je ministar Hrnjić i dodao “S korisnicima posebnih lovišta na području FBiH ovo ministarstvo je sklopilo ugovore o korištenju istih na period od deset godina čime nastojimo uvažiti potrebe savremenog lovnog gospodarenja, uvažavajući međunarodne konvencije i pojedinačne specifičnosti svakog lovišta prema strukturi površini, prirodnim pogodnostima i vrstama divljači. Također, izdali smo preporuke kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede o potrebi poduzimanja mjera na suzbijanju šteta od divljih životinja”.

 

Nastaviti proces digitalizacije

Ministar Hrnjić istako je i aktivnosti koje ministarstvo poduzima na polju digitalizacije procesa a koji bi trebali doprinijeti jednostavnijem načinu obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

“Na početku mandata rekao sam da ćemo nastojati digitalizirati određene procese. U cilju navedenog održali smo nekoliko sastanaka s predstavnicima renomiranih kompanija iz Srbije i Hrvatske i razgovarali o mogućnostima implementacije sličnih sistema za područje Federacije BiH. Kroz jednu od projektnih jedinica osigurali smo sredstva za izradu softverskog rješenja za nadzor poljoprivrednih parcela.

Za potrebe veterinarske struke izrađen je i VISFBIH – Veterinarski informacijski sistem kojim će se značajno unaprijediti stanje u oblasti veterinarstva. Ovaj sistem omogućit će nam uvid u broj životinja u Federaciji BiH te njihovo zdravstveno stanje”, kazao je ministar Hrnjić.

Pored navedenog, za unapređenje poslovanja ministarstva, u pripremi je i instalacija softverskog rješenja za unapređenje kancelarijskog poslovanja.

Na kraju, ministar Hrnjić naglasio je i da je inicirao sastanke s resornim entitetskim i državnim ministrom s ciljem pokretanja aktivnosti na uspostavi IPARD strukture na nivou BiH.

“Nastavili smo deset godina staru priču o potrebi formiranja IPARD strukture. Inicirali smo sastanke s državnim i entitetskim ministrom kako bismo razmotrili aktivnosti i uspostavili jedno tijelo koje će adekvatno komunicirati s EU a time i biti u mogućnosti aplicirati na predviđena novčana sredstva koja su prijeko potrebna svim našim vrijednim poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je ministar Hrnjić.

“Sumiramo li godinu mandata, mogu istaći da smo zadovoljni urađenim uz težnju da nastavimo jačim tempom s ciljem unapređenja svih oblasti kojim ovo ministarstvo upravlja. Mjere koje smo kreirali za 2024.godinu očekujemo da poluče pozitivne rezultate. Ako uzmemo u obzir sektor mljekarstva kao najrazvijeniji sektor u poljoprivrednoj proizvodnji Federacije Bosne i Hercegovine tu nam podaci govore za prva dva mjeseca ove godine imamo pozitivan trend rasta.Očekujemo da će mjera koju smo kreirali za mlade poljoprivrednike polučiti pozitivne rezultate i animirati mlade da se počnu baviti poljoprivredom. Mnoge sam već obišao i ono što sam vidio i čuo od mladih ulijeva nadu da se stvari polako kreću u pravcu koji svi priželjkujemo”, zaključio je ministar Hrnjić.