Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke o projektima u FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je s Martinom Albertom, vođom projekta Svjetske banke u BiH i njegovim saradnicima s ciljem implementacije projekta “Program integriranog razvoja koridora Save i Drine”.

Na sastanku je razgovarano o ključnim ciljevima projekta kao i pripremnim aktivnostima koje bi trebale biti realizirane prije zvaničnog početka radova.

Pregovori u vezi navedenog projekta završeni su u julu 2023. godine te se u narednom periodu očekuje njegova efektivnost.

Predviđeno je da projekat bude realiziran kroz dvije faze od kojih će prva trajati do 2027. godine i u okviru koje će biti realizirani podprojektni zadaci na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

U okviru druge faze projekta planirane su aktivnosti kroz četiri komponente i to kroz prekograničnu saradnju, unapređenje plovnosti, zaštitu od poplava, održivi nautički i eko turizam.
Na sastanku je zaključeno da se u što skorijem periodu izvrši revizija liste postojećih projekata. S obzirom na kompleksnost implementacije neophodno je početi s pripremama kako bi se realizacija odvijala u okviru predviđenog perioda trajanja projekata.

Ministar Hrnjić ukazao je na važnost prirodnih resursa koje naša zemlja ima u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te naglasio potrebu za još kvalitetnijim i efikasnijim upravljanjem istima.

Predstavnici Svjetske banke iskazali su zadovoljstvo do sada učinjenim te izrazili nadu da će novi projekti biti implementirani s ciljem unapređenja stanja u navednim oblastima.