Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u Ljubuškom: Povećan interes za proizvodnju mladog krompira

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisustvovao je danas obilježavanju manifestacije “Dani mladog krumpira – Ljubuški rani” koja za cilj ima predstavljanje jedinstvenog, kvalitetnog i autohtonog proizvoda s područja Ljubuškog.

”U ovoj godini, 2024., Ljubuški je prijavio 374 hektara u proizvodnji povrća, lani je to bilo 303, a prije dvije godine 267. U Ljubuškom imamo 288 aplikanata, 207 lani, a 180 prije dvije godine. To su za nas fenomenalni rezultati. Ljubuški rani je postao svojevrsni brend ne samo Ljubuškog i BiH već i regije“, kazao je Hrnjić izražavajući nadu da će projekt Ljubuškog ranog postati jedan od najboljih projekata u BiH.

“Mogu reći da je ova Vlada više nego opredijeljena da podrži ovakve projekte, da je proizvodnja hrane za ovu Vladu nulti prioritet ove zemlje i mislim da će ova Vlada to podržati i mnogo više nego što je to do sada bilo. To dokazuje i izdvajanje iz Federalnog budžeta. Sa 164 miliona maraka iz prošle godine, ova Vlada je ove godine izdvojila 175 miliona. Od tih 175 miliona ove godine 27,5 ide u biljnu proizvodnju što je rekordan iznos i siguran sam da će to polučiti rezultate. Siguran sam da će i dodatno, ako budžet bude pozitivan i ukoliko budemo radili njegov rebalans, poljoprivreda dobiti i više sredstava. Rezultat takvog rada, ali i naše sinergije, o kojoj je govorio vaš gradonačelnik, su i podaci koje imamo” dodao je ministar Hrnjić.

Tokom programa obilježavanja u Gradskoj vijećnici prikazan je kratki film i spot “Ljubuški rani“.

Prisutnima su se tokom događaja u Ljubuškom, pored ministra Hrnjića, obratili Toni Kraljević, federalni ministar finansija i dopredsjednik Vlade FBiH, Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”, Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, Marinko Čavara, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik FBiH u periodu od 2015 do 2023. godine i Zvonko Milas, državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Dani mladog krumpira” održavaju se već tradicionalno 16. godinu a pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je dopremijer Kraljević.