Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić na konferenciji o šumarstvu:  Zakon neophodan s ciljem očuvanja naših šuma

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima prisustvovao je na Igmanu konferenciji o šumarstvu u organizaciji KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo.

Cilj ovog sastanka bio je okupiti predstavnike različitih institucije koji imaju uticaj na kreiranje zakonskih regulativa i koji se bave problematikom šumarstva.

Na sastanku se razgovaralo o tekstu Zakona o šumama FBiH kao i o stanju na tržištu, stanju u proizvodnji, reorganizaciji sektora šumarstva, izazovima i preprekama sa kojima se sektor šumarstva i drvne industrije susreće, inovacijama u šumarstvu, uvođenju ekološko-prihvatljivih tehnologija rada, proizvodnji biomase i njenoj upotrebi u budućnosti.

“Suočavamo se s izazovima koji zahtijevaju hitno i efikasno djelovanje. Mislim da smo došli do tačke kada bismo svi trebali preuzeti svoj dio odgovornosti upravljanja šumama.

Kao federalni ministar, duboko sam svjestan važnosti koju šume imaju za našu zemlju, kako u ekonomskom tako i u ekološkom smislu, stoga sam preuzeo na sebe obavezu da u ovom mandatu kreiramo Zakon o šumama, koji je neophodan da bismo sačuvali naše šume.

Jedan od ključnih problema s kojima se suočavamo jest nedostatak adekvatnog zakonodavnog okvira na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koji bi osigurao održivo upravljanje i gospodarenje našim šumama. Aktuelna situacija je takva da se zakonske regulative odnose na šumarstvo u BiH nalaze na različitim nivoima vlasti, što često stvara konfuziju i administrativne prepreke”, kazao je ministar Hrnjić na početku obraćanja.

“Po prvi put jedna federalna Vlada donosi sveobuhvatan, pravedan i moderan Zakon o šumama, jer šume trebaju svima! Potrudili smo se da proces kreiranja ovog zakona bude potpuno transparentan. Na ponuđeni radni materijal Zakona o šumama koji je upućen u javnu raspravu, dostavljeni su prijedlozi, primjedbe i sugestije od 68 zainteresiranih strana. U toku je analiza svih dostavljenih prijedloga, međusobna usporedba i ocjena mogućnosti njihove ugradnje u postojeći tekst Zakona radi poboljšanja istog.

Mi ćemo početkom narednog mjeseca održati konferenciju ovdje u Sarajevu na kojoj ćemo prezentirati Prednacrt zakona o šumama. Ubijeđen sam da ćemo, uz ovu sinergiju, dobiti novi zakon o šumama u FBiH“, istakao je ministar Hrnjić.

Sastanku su pored predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisustvovali kantonalni ministri nadležni za oblast šumarstva, predstavnici Federalne uprave za šumarstvo, Federalne šumarske inspekcije i kantonalnih šumarskih inspekcija, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo, UŠIT-a, predstavnika Privredne komore FBiH i Kantona Sarajevo, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira te određeni broj predstavnika realnog sektora koji djeluje u oblasti šumarstva.