Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u Stocu: Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Stolac i razgovarao s dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Stoca Kazimirom Ragužom.

Na sastanku u gradskoj upravi razgovarano je o poljoprivredi i razvojnom potencijalu Stoca i regije kao i programima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s posebnim akcentom na saradnje na lokalnom i regionalnom nivou.

Ministar Hrnjić je tokom boravka u Stocu posjetio Zadrugu „Hercegovka“, Poljoprivredno gazdinstvo „Bartoli“ i Vinariju Erovino – Markant.

Na javnoj tribini „Budućnost hercegovačke poljoprivrede – poljoprivredna proizvodnja nema alternativu“ ukazano je na potrebu izmjene određenih mjera u programima podrške poljoprivredi s ciljem unapređenja sektora poljoprivrede u Federaciji BiH. Tokom tribine analizirano je trenutno stanje te potrebe i potencijali u svrhu strateškog pristupa održivom razvoju.

“Poljoprivredni proizvođači i prerađivači od prošle sedmice mogu aplicirati i za mjere u okviru modela ruralnog razvoja, za nabavku neophodne mehanizacije, opreme za biljnu i animalnu proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, izgradnju objekata, višegodišnjih nasada i drugih mjera definiranih programom i pravilnikom“, kazao je ministar Hrnjić.

Naglašeno je da programi podrške resornog federalnog ministarstva imaju za cilj razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje te da će ove godine u tu svrhu biti izdvojeno rekordnih 175 miliona KM.