Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić sa predstavnicima GIZ-a o razvoju poljoprivrede

Ministar Dedić sa predstavnicima GIZ-a o razvoju poljoprivrede

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upriličen susret između ministra Dedića i predstavnika Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) na čelu sa dr. Brigitte Heuel-Rolf, direktoricom GIZ-a za BiH i g. Frankom Wernerom, prvim sekretarom Njemačke ambasade za razvojnu saradnju, na kojem se razgovaralo o tekućim projektima i mogućnostima jačanja saradnje sa Ministarstvom.

Napominjući kako je Ured GIZ-a u Sarajevu od 2010.g. postao sjedište regionalnih aktivnosti ovog njemačkog društva te Otvorenog regionalnog fonda, predstavnici GIZ-a su istakli da ovo društvo unutar svojih prioritetnih oblasti djelovanja već dugi niz godina doprinosi razvoju Bosne i Hercegovine, odnosno cijele regije, kroz projekte na području pravnih reformi, podrške vanjskoj trgovini, modernizacije općinskih usluga, energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Svi ovi projekti imaju za cilj, istakao je g. Frank Werner, doprinijeti stabilizaciji unutrašnjih prilika, jačanju tržišne ekonomije te ekonomsko-političkoj integraciji BiH u EU, što su deklarisani ciljevi Njemačke vlade.

Ministar Dedić se zahvalio predstavnicima GIZ-a na podršci koju GIZ i Njemačka vlada godinama pružaju Bosni i Hercegovini u svim aspektima društvenoekonomskog razvoja zemlje. Kad je u pitanju poljoprivreda, ministar Dedić je posebno istakao doprinos i zalaganje GIZ-a za uvođenje standarda i kontrole u proizvodnji jagodičastog voća na principima integralne proizvodnje, što je od posebnog značaja imajući u vidu da analize konkurentnosti poljoprivrede, ali i dosadašnje iskustvo, pokazuju da upravo u uzgoju jagodičastog voća, posebice maline i jagode za kojima vlada veliko interesovanje i međunarodna potražnja, BiH vidi svoju izvoznu šansu i veliki potencijal. Ministar Dedić je također zahvalio GIZ-u na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na uključenju u regionalni projekt pokretanja uzgoja soje bez GMO-a u dunavskoj regiji.

Kako je u nastavku razgovora direktorica GIZ-a za BiH dr. Heuel-Rolf ukazala na potrebu rješavanja pitanja odobravanja smjernica za integralnu poljoprivrednu proizvodnju te službene registracije novih biljnih sorti kao i pružanje podrške izvozno orijentiranim malim i srednjim poduzećima koja se bave poljoprivredom proizvodnjom, ministar Dedić je istakao da će Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, nastojati snažnije se uključiti u provedbu projekata koje kandiduju bilateralni partneri, kao što je GIZ, kako bi radili na otklanjanju navedenih kao i svih drugih prepreka koje stoje na putu njihovoj uspješnoj realizaciji.