Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Sastanak sa predstavnicima Turskog odbora za meso i mlijeko

Sastanak sa predstavnicima Turskog odbora za meso i mlijeko

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ministar mr.sci. Šemsudin Dedić primio g. Ethema Kalina, zamjenika generalnog direktora Generalne uprave Odbora za meso i mlijeko Republike Turske koji zajedno sa kolegama boravi u Bosni i Hercegovini u cilju implementacije bescarinskog režima izvoza govedine porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku.

Podsjećanja radi, u okviru podrške za BiH koja je u maju 2014.g. pretrpjela posljedice nezapamćenih poplava i klizišta, Vlada Republike Turske je donijela Odluku o odobravanju uvoza 15 hiljada tona govedine iz Bosne i Hercegovine po povoljnijim uslovima odnosno uz primjenu nulte carinske stope.

Predstavnici Generalne uprave Turskog odbora za meso i mlijeko su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim tokom implementacije Odluke te iznijeli određene probleme najavivši objavljivanje još jednog tendera do kraja godine. Tom prilikom, g. Kalin je podržao inicijativu ministra Dedića da se u narednom periodu intenzivnije radi na mogućnostima širenja ovog izvoznog aranžmana na mlijeko i sir porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a imajući u vidu činjenicu da su pojedina poduzeća iz BiH odnedavno ispunila uslove za izvoz ovih proizvoda u Europsku uniju, što služi kao dodatni podstrek i garanciju ispunjenosti strogih uslova higijenske i zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda u BiH.

Izrazivši zahvalnost Vladi Republike Turske na podršci koju kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini, ministar Dedić je izjavio da je ovom Odlukom došlo do svojevrsnog početka procvata stočarstva u zemlji, izrazivši nadu da će Republika Turska produžiti ovaj aranžman na petogodišnji period kako bi se održalo i osiguralo dugoročno i dalje ulaganje u stočarsku proizvodnju u BiH. No kako bi se osigurala nesmetana implementacija i poboljšali uslovi izvoza, potrebno je raditi na uklanjaju problema i prepreka koji se posebice ogledaju u transportu i osiguranju logističkih uslova za nesmetan i troškovno isplativiji prijevoz i provoz mesa do Turske, istakao je ministar Dedić.