Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

26. međunarodna naučno-stručna konferencija o poljoprivredi i prehrambenoj industriji

26. međunarodna naučno-stručna konferencija o poljoprivredi i prehrambenoj industriji

“Ova konferencija nudi izuzetnu priliku da se kroz prezentaciju naučnih radova upoznamo sa najnovijim dostignućima i aktuelnostima u sektoru poljoprivrede, što zadobiva još veći značaj kad se uzme u obzir da je ovaj renomirani skup nastao kao plod saradnje sa naučno-stručnim i obrazovnim institucijama iz prijateljske Turske. Naravno, svjesni smo da se brži poljoprivredni razvoj, u bilo kojoj zemlji pa tako i u Bosni i Hercegovini, postiže upravo efektivnom primjenom struke, odnosno znanja i vještina koja se stječu obrazovanjem i naučnim radom. Zbog toga vas se obraćam danas kao predstavnik izvršne vlasti Federacije BiH koja imaju obavezu da stvara povoljan ambijent za razvoj cjelokupne privrede, uključujući i poljoprivredu, cijeneći rezultate naučno-stručnog istraživanja  i uvažavajući mišljenja i preporuke struke. Zbog toga sam uvjeren da će prisutne naučno-stručne i obrazovne institucije svojim radom i zalaganjem te u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dati svoj puni doprinos ostvarenju boljih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji,” kazao je danas mr.sci. Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na 26. međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji poljoprivrede i prehrambene industrije.

Inače, 26. međunarodnu naučno-stručnu konferenciju poljoprivrede i prehrambene industrije organizira Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu sa  Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta Ege (Turska), Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta Uludağ (Turska) i Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine.

Konferencija se održava od 27. do 30. septembra 2015. godine u Sarajevu (hotel „Terme“, Ilidža), gdje će biti predstavljeno 176 radova iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije iz dvanaest zemalja, a rad konferencije će se odvijati u četiri sekcije i to: “Biljna poljoprivredna proizvodnja,” “Animalna poljoprivredna proizvodnja,” “Prehrambene tehnologije” i “Održivi razvoj agroindustrije i ruralnih područja.”

Više informacija o konferenciji dostupno je na web stranici Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (www.ppf.unsa.ba).