Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić potpisao Sporazum o saradnji u šumarstvu

Ministar Dedić potpisao Sporazum o saradnji u šumarstvu

Na osnovu Odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje Sporazuma o saradnji između resornih ministarstava zemalja Jugoistočne Europe na području šumarstva i drvne industrije br. 1223/2015 koju je Vlada Federacije BiH donijela na 22. sjednici održanoj 17.09.2015, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potpisao je predmetni sporazum kojim se stvara jaka regionalna mreža znanja, iskustva i aktivnosti u sektoru šumarstva. Ciljevi sporazuma su provedba inovativnih i ekološki prihvatljivih rješenja u sektoru šumarstva; promicanje drveta kao građevinskog materijala, energetske učinkovitosti te poslovnog povezivanja preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji, šumarstvu i povezanim sektorima.

Sporazum zaključuju institucije nadležne za šumarstvo i drvnu industriju iz zemalja Jugoistočne Europe, odnosno iz Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Ovim će se Sporazumom ojačati saradnja između navedenih zemalja, između ostalog, kroz provedbu zajedničkih projekata uz podršku EU te razmjenu znanja i iskustava kako bi ojačali konkurentnost cijelog sektora u gore navedenim zemljama, posebno u provedbi inovacija i razmjeni naučnoistraživačkih rezultata i najboljih praksi. Saradnja će podrazumijevati prikupljanje strukturnih informacija o šumarstvu i preduzećima iz drvoprerađivačkog sektora. Posebna pažnja će se posvetiti izradi projekata u cilju jačanja vrijednosnog lanca drvnih proizvoda u sektoru građevinarstva i unutrašnjeg uređenja u zemljama Jugoistočne Europe.

Tekst sporazuma možete pogledati ili preuzeti ovdje.