Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Svečano potpisivanje Projektnog sporazuma između IFAD-a i BiH

Svečano potpisivanje Projektnog sporazuma između IFAD-a i BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, zajedno sa federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, prisustvovao je sastanku koji se održao 30.09.2015 u zgradi Vlade FBiH između premijera Federacije BiH Fadila Novalića i direktorice odjela IFAD-a za područje Sjeverne Afrike, Europe i Bliskog istoka, Khalide Bouzar. Sastanku su se također pridružili novoimenovani direktor IFAD-a za BiH Mohamed Abdelgadir te direktor projektne jedinice pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Halil Omanović.

Na sastanku se razgovoralo o detaljima sporazuma između ovog UN-ovog međunarodnog fonda vezano za Projekt poboljšanja ruralnog poslovanja koji je potpisan sutradan, 01.10.2015. u uredu Predsjednika Federacije BiH.

Razgovarano je i o inicijativi za novi sedmi IFAD projekt pod nazivom Projekat poboljšanja ruralne konkurentnosti (Rural Competitiveness Development Project: RCDP) u BiH. Cilj projekta je povećanje konkurentnosti ruralnih područja, a sačinjen je na osnovu zahtjeva iz oba bh. entiteta. Ovaj projekt je putem Ministarstva finansija i trezora BiH upućen IFAD-u na razmatranje, a odluku o njegovom odobravanju treba donijeti Odbor IFAD-a na sjednici koja će biti održana u decembru ove godine.