Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi

Potpisan Sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva mr.sci. Šemsudin Dedić i  direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje dr. Omer Korjenić potpisali su danas Sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede za 2015.g.

Program će zajednički realizovati Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni zavod za zapošljavanje u cilju poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistrovanim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede, a ciljnu grupu čine osobe registrovane na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH koje su upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata Federacije BiH.

U svome obraćanju nakon potpisivanja Sporazuma, dr. Korjenić je pojasnio da sredstva za realizaciju Programa obezbjeđuju Zavod i Ministarstvo u jednakom omjeru za svaku godinu posebno. Za 2015.g. Zavod je osigurao 1.500.000,00 KM iz vlastitih sredstava a 1.500.000,00 KM osigurava Ministarstvo iz ovogodišnjeg Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. U svrhu ekspeditivne provedbe Programa, Zavod i Ministarstvo će formirati koordinaciono tijelo te će se za svaku godinu raspisati javni poziv za učešće u realizaciji Programa u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, istakao je nadalje direktor Korjenić.

“Mi trenutno u Registru poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH imamo 59.384 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja ostvaruju pravo na poticaje i predstavljaju mjesta proizvodnje i stvaranja novih vrijednosti. U 2014.g. različite vrste poticaja za proizvodnje iz Budžeta Federacije ostvarilo je ukupno 10.672 korisnika, od čega su 10.424 fizička lica, 123 obrti i 125 ostala korisnika. Ovim Programom ćemo nastojati pružiti priliku poljoprivrednim proizvođačima da steknu društveni status kakav i zaslužuju kada je u pitanju zapošljavanje, tj. obezbjeđenje uslova da mogu uz pomoć države biti u sistemu i imati prava na zdravstveno i penziono osiguranje. Iz ovog razloga, neophodna je promjena stava poljoprivrednika, ali i cijelog društva, o poljoprivredi kao zanimanju i poljoprivrednom gazdinstvu kao radnom mjestu i izvoru prihoda. Zbog toga, pozivamo sve poljoprivredne proizvođače koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata a istovremeno su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH, da se prijave za učešće u ovom Programu,” kazao je ministar Dedić u svome obraćanju, napominjući da će se javni poziv za realizaciju ovog Programa objaviti najkasnije za petnaest dana.