Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić na Poslovnom forumu u Bihaću

Ministar Dedić na Poslovnom forumu u Bihaću

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zajedno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, boravio je danas u Bihaću gdje je prisustvovao Poslovnom forumu “Percepcija privatnog privrednog sektora u bosanskohercegovačkoj javnosti” u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH), Udruženja Wirtschaftsverein BiH i Meggle mljekare d.o.o. Bihać.

Na Forumu su također učestvovali ambasador SR Njemačke dr. Christian Hellbach, predstavnik AHK BiH Alexander Märdian, predsjednik Udruge Wirtschaftsverein BiH Robert Kordić, direktor fondacije Konrad-Adenauer dr. Karsten Dümmel, direktor Meggle za Jugoistočnu Europu Marjan Vučak, te mnogi drugi uvaženi gosti i učesnici iz BiH, susjednih zemalja i Njemačke. U razgovoru sa uvaženim govornicima i učesnicima Foruma, ministar Dedić je govorio o budućim pravcima razvoja i postojećim izazovima u sektoru poljoprivrede u Federaciji BiH. Nadalje, u svjetlu teme današnjeg Foruma, ministar Dedić je istakao da je Vlada Federacije već poduzela korake ka poticanju razvoja proizvodnog sektora, te da će i dalje ustrajati na stvaranju bolje poslovne klime kako bi privukli domaće i strane investicije bez kojih je, kako se to zorno vidi na uspješnom primjeru Meggle mljekare, nezamisliv održivi razvoj i rast privrede.

Posebnu pozornost na Poslovnom forumu privukla je prezentacija mljekare Meggle koja danas upošljava 124 osobe, dnevno preradi oko 150.000 litara mlijeka te ostvaruje saradnju sa 3.500 kooperanata. Ova mljekara također je jedna od četiri mljekare iz BiH koje su ispunile sve zahtjeve Europske unije i time ostvarile pravo na izvoz svojih proizvoda u EU. Nadalje je istaknuto da se Meggle, svojom kvalitetom i bogatim asortimanom proizvoda, popela na sami vrh tržišta mliječnih proizvoda u BiH te postala glavna okosnica razvoja poljoprivredne proizvodnje u Unsko-sanskom kantonu, ali i šire.