Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

U povodu 90 godina organizovanog lovstva u Bosni i Hercegovini

U povodu 90 godina organizovanog lovstva u Bosni i Hercegovini

Povodom 90 godina postojanja Saveza lovačkih organizacija u BiH, danas je u Sarajevu upriličena svečanost na kojoj je predsjednik Saveza Salem Alihodžić ministru Šemsudinu Dediću uručio Plaketu za izuzetan doprinos Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u unapređenju i razvoju lovstva.

Obraćajući se uvaženom skupu, ministar Dedić je kazao da će Ministarstvo i dalje podržavati aktivnosti lovačkih organizacija te raditi na poboljšanju zakonodavnog okvira, donošenjem odgovarajućih propisa, kako bi se na pravi način uredila ova oblast. “Time će se osigurati održivost lovstva kao jedne izuzetno važne grane koja, osim one rekreativne, ima i svoju ulogu i funkciju zaštite lovne divljači, čime doprinosi očuvanju i dobrobiti šuma, okoliša ali i cjelokupnog društva,” istakao je ministar Dedić.

Na ovoj svečanosti, također je predstavljena Monografija Saveza lovačkih organizacija u BiH autora dr. Avde Sofradžije u kojoj se, uz bogati historijski prikaz lovstva u BiH i osvrt na lovnu kinologiju BiH, također predstavljaju lovačke organizacije koje djeluju u BiH.