Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić primio svjetski priznatog inovatora dr. Karabegovića

Ministar Dedić primio svjetski priznatog inovatora dr. Karabegovića

Federalni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, zajedno sa pomoćnicom ministra za veterinarstvo Nadom Rajković, ugostio je danas ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK Dragana Polimanca i uglednog bihaćkog veterinara i inovatora dr. Almira Karabegovića koji je na nedavnom Međunarodnom sajmu inovacija i tehnologija (INST) održanom na Tajvanu osvojio zlatnu medalju za svoj izum na području veterinarstva. Radi se naime o kontracepcijskoj spirali za ženke pasa “Dogspiral” kojom se jeftino i uspješno sprječava nekontrolisano razmnožavanje.

“Moje iskrene čestitke g. Karabegoviću na ovom uspjehu i postignuću kojim je ujedno promovisao BiH ali i dao jedan izuzetan doprinos razvoju veterinarske struke. Almirov izum će nedvojbeno doprinijeti rješavanju sve izraženijeg problema pasa lutalica i humanijeg postupanja prema njima,” kazao je ministar Dedić, izrazivši uvjerenje da će ovaj izum uskoro osvojiti svjetsko tržište te probuditi širi interes za njegovu primjenu u praksi.

Dr. Almir Karabegović dobio je i specijalnu Nagradu za unapređenje humanog odnosa prema životinjama, a nakon priznanja u Taiwanu, gdje je u konkurenciji 1.500 inovatora dobio i specijalnu nagradu Saveza inovatora Tajvana, što je ističe Karabegović jedno od najvećih priznanja koje jedan inovator može dobiti od svojih kolega, na svjetskom sajmu inovatora BIS – British Invention/Innovation Show u Londonu, ponovo je nagrađen zlatnom medaljom.

“Kontraceptivna spirala“Dogspiral“ nastala je 2014. godine kao rezultat nastojanja da se metoda kontracepcije pasa unaprijedi u odnosu na sterilizaciju. Obzirom da operativni zahvati pri sterilizaciji iziskuju velike troškove, razmatrao sam načine da se taj proces pojednostavi i na humaniji način spriječi nepoželjna i nekontrolisana oplodnja pasa. Dalji podsticaj za to sam dobio kad je u BiH donesen Zakon o zaštiti životinja,” pojasnio je dr. Karabegović, ističući nadalje da se spirala može vrlo jednostavno i praktično umetnuti i ekstrahirati bez anestezije i operacije, što psu omogućuje normalno funkcioniranje a čime se osigurava jeftina i efikasna zaštita od nekontrolisanog razmnožavanja.