Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održan niz bilateralnih sastanaka u Berlinu

Održan niz bilateralnih sastanaka u Berlinu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić učestvovao je na Konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu.

Riječ je o devetoj konferenciji po redu, a ove godine sudjelovalo je više od 80 ministara iz cijeloga svijeta. Tema u fokusu bila je „Poljoprivreda i voda – ključ osiguranja dovoljnih količina hrane u svijetu“.

Ministri su razmatrali pitanje poveznice vode i poljoprivrede posebno stavljajući u fokus vodu kao resurs koji se najviše koristi u poljoprivredi.

Danas se u svijetu 77 posto raspoložive pitke vode koristi u poljoprivredi, što znači da je sveukupna poljoprivreda najveći korisnik vode i ima ne samo ulogu nego i odgovornost da zaštiti vodne resurse.

Na konferenciji je istaknuto da sve zemlje svijeta moraju zajednički raditi kako bi se izborile za adekvatan pristup vodnim resursima, za njihovu zaštitu, očuvanje i unapređenje, kao i za veća ulaganja u vodnu infrastrukturu, odnosno vodosnabdijevanje.

U sklopu konferencije i popratnih događaja federalni ministar Dedić održao je više bilateralnih sastanaka, posebice sa turskom delegacijom i zamjenikom turskog ministra poljoprivrede Mehmetom Danisom. Razgovarano je o nastavku aranžmana izvoza mesa u Tursku te drugim projektima u poljoprivredi i međusobnoj saradnji.

Ministar Dedić se također susreo sa predstavnicima brojnih drugih međunarodnih organizacija koje su angažirane na području poljoprivrede, kako bi se sagledale mogućnosti realizacije novih projekata u poljoprivredi.