Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Otvoren Sajam organske proizvodnje u Sarajevu

Otvoren Sajam organske proizvodnje u Sarajevu

Federalni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu prisustvovao predstavljanju “Strateškog plana razvoja organskog sektora” nakon čega je upriličen i obilazak sajma organskih proizvoda ispred BBI centra u Sarajevu – ORGANIC SARAJEVO 2017, u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača u FBiH.

U svom obraćanju prisutnima u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, ministar Dedić je podsjetio da je od početka mandata insistirao na donošenju zakona u ovoj oblasti. Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji je usvojen, a trenutno se radi na izradi podzakonskih akata.

„Ova oblast predstavlja veliki potencijal u BiH. Jačanjem proizvodnje organske hrane poboljšavamo zdravlje naših građana i otvaramo nova radna mjesta“, naglasio je Dedić.

Tokom predstavljanja Strateškog plana razvoja organskog sektora ukazano je na probleme sa kojima se susreću organski proizvođači, a ministar Dedić je istakao da će Ministarstvo u sklopu poticaja izdvojiti sredstva za certificiranje u oblasti organske proizvodnje.

Predstavnici Saveza udruženja organskih proizvođača u FBiH potom su organizirali obilazak sajma ORGANIC SARAJEVO 2017, a upriličena je i degustacija organskih palačinaka spravljenih u potpunosti od organskih sastojaka.

Tokom obilaska sajma ministar Dedić je istakao zadovoljstvo što je na ovaj način dat zajednički podstrek razvoju ove grane poljoprivrede.

Obraćenje federalnog ministra Dedića na Sajmu možete pogledati ovdje.