Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održana konferencija o reinvestiranju u sektore voća i povrća u BiH

Održana konferencija o reinvestiranju u sektore voća i povrća u BiH

Jučer je u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu održana konferencija o mogućnostima reinvestiranja u sektore voća i povrća u BiH.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom svojih izlaganja promovisali su mogućnosti investiranja u sektore voća i povrća u BiH koja ima izuzetne potencijale za razvoj ovih vrsta proizvodnji navodeći također izdašna sredstva koja Ministarstvo izdvaja za podršku ovim vrstama proizvodnje.

Također, u sklopu konferencije prezentiran je Vodič za izvoz voća i povrća u Europsku uniju.

Na dašnjoj konferneciji predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) prezentirali su  razloge zašto investirati u BiH, a o iskustvima domaćih i stranih kompanija u sektoru voća i povrća u BiH govorili su Aleksandar Luković (kompanija Elisa Berry) i Senad Blekić (kompanija BH Food).

Konferencija kao i ostale aktivnosti na promociji ulaganja u poljoprivredu održala se u sklopu aktivnosti provedbe Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM) koji implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Vijećem ministara BiH, Vladom FBiH i Vladom RS-a.

Inače, IFC kao članica Grupacije Svjetske banke izradila je Strategiju povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda, te voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj su istaknute komparativne prednosti pojedinih proizvoda u voćarstvu i povrtlarstvu te predložene konkretne mjere i smjernice koje je potrebno poduzeti kako bi se unaprijedilo stanje u ovim sektorima.