Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Domaćin tradicionalnog zajedničkog obilježavanja Svjetskog dana voda u BiH ove godine bila je Agencija za vodno područje rijeke Save koja je u skladu sa ovogodišnjim motom Svjetskog dana voda “Zašto otpadne vode?” u Zenici organizirala radno-svečani skup na temu „Otpadne vode“.

Današnjem skupu prisustvovale su brojne zvanice i gosti, uključujući i predstavnike državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih struktura vlasti, zatim nadležnih stručnih institucija za vode, te obrazovnih, nevladinih, projektnih i drugih organizacija i institucija.

Podršku obilježavanju Svjetskog dana voda u BiH ove godine dao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić koji je svojim današnjim obraćanjem u Zenici podsjetio na značaj očuvanja vodnih resursa i napore koji se u Federaciji BiH poduzimaju na dostizanju strateških ciljeva boljih životnih uslova i zdravlja stanovnika, te zaštitu voda i okoliša.

„Jučer smo obilježili Međunarodni dan šuma, a danas obilježavamo Svjetski dan voda. Voda, šumsko bogatstvo i zemljište su prirodni resursi koji predstavljaju komparativne prednosti Bosne i Hercegovine u odnosu na mnoge druge zemlje“, istakao je ministar Dedić.

Za efikasno upravljanje ovim resursima Federaciji BiH su potrebna nova zakonska rješenja koja su trenutno u proceduri, kazao je ministar Dedić te dodao da voda predstavlja najvažniji prirodni resurs koji se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji kao i da u vodnim resursima BiH ima velike potencijale za razvoj turizma i hidroenergetike.

„Izuzetno mi je drago što će se danas kroz stručna izlaganja ovdje u Zenici naglasiti važnost prečišćavanja otpadnih voda. Danas otpadnu vodu možemo smatrati kao potencijalni resurs. Korištenjem ili recikliranjem vode nakon odgovarajućeg tretmana, može se osigurati ekonomska i finansijska korist“, naglasio je ministar Dedić.

Na kraju svog izlaganja ministar Dedić se zahvalio agencijama za vode na njihovom zalaganju i trudu te podsjetio da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zajedno sa Agencijom za vodno područje rijeke Save i Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u 19 općina implementira Projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Federaciji BiH.

„Ovo je jedan od najvećih investicionih projekata na kojem radimo“, kazao je Dedić.

Danas je u Zenici održan i niz referentnih izlaganja stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, a ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na skupu je izlagala stručna savjetnica u Sektoru za vode Alma Imamović, na temu „Izazovi implementacije projekata zaštite voda u Federaciji BiH“.