Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić se sastao sa delegacijom IFAD-a

Ministar Dedić se sastao sa delegacijom IFAD-a

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu dr. Halil Omanović sastali su se danas sa delegacijom IFAD-a u sastavu program menadžera Mohameda Abdelgadira i konsultanta za ekonomski razvoj Swandipa Sinhe.

Cilj posjete misije IFAD-a Bosni i Hercegovini jeste utvrđivanje djelokruga novog osmog po redu IFAD-ovog projekta u BiH.

Ministar Dedić se zahvalio predstavnicima IFAD-a na dosadašnjoj pomoći, istakavši da su pozitivne efekte projekata ove organizacije na terenu osjetili brojni poljoprivrednici.

Predstavnici IFAD-a istakli su važnost dva projekta koji se trenutno provode u BiH a vezana su za razvoj ruralnog biznisa i jačanja konkurentnosti ruralnih područja. Za osmi po redu projekat predstavnici IFAD-a su naglasili da žele sagledati ciljeve i mogućnosti usmjerenja projekta, odnosno poljoprivredne sektore koji bi mogli biti uključeni u projekat, u skladu da ciljevima Vlade FBiH.

Ministar Dedić je posebno naglasio važnost uključivanja mladih u IFAD-ove projekte u BiH.

„Naš cilj je promijeniti strukturu poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH kako bismo imali održiva poljoprivredna gazdinstva. Želimo stvarati takav ambijent gdje će fokus biti na proizvođačima koji će poljoprivredu shvatiti kao zanimanje. Stoga ćemo posebno nastojati podržavati mlade ljude da se bave poljoprivredom i da poljoprivredna imanja vide kao svoje radno mjesto. Smatram da je to kategorija ljudi kojoj ćemo kroz ovakve projekte nastojati da stvorimo uslove za dugoročnu održivost njihovih poljoprivrednih gazdinstava,” istakao je Dedić.

Ministar Dedić je također predložio da fokus osmog IFAD-ovog projekta bude na jačanju kapaciteta skladištenja i čuvanja poljoprivrednih proizvoda te na organskoj proizvodnji, koja predstavlja jednu od najperspektivnijih grana proizvodnje za koje BiH ima komparativne prednosti.

„Naši poljoprivrednici se mogu kvalitetno baviti organskom proizvodnjom, a mi im možemo stvoriti povoljan ambijent i obezbjediti podršku za njihov rad“, kazao je Dedić.