Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

IFAD-ovi projekti daju konkretne rezultate na terenu

IFAD-ovi projekti daju konkretne rezultate na terenu

U periodu od 15.-31.10.2017.g. predstavnici IFAD-a borave u BiH kako bi ocijenili napredak Projekta razvoja ruralnog poslovanja, koji se provodi na teritoriji 27 općina diljem Federacije, uz cjelokupnu vrijednost od oko 33,5 miliona KM.

Zajedno sa dr.sci. Halilom Omanovićem, šefom Jedinice za provedbu projekta, Ervin Bibanović, savjetnik federalnog ministra Dedića, pridružio se IFAD-ovim ekspertima u obilasku Unsko-sanskog kantona u kojem se također, uz saradnju i partnerstvo organa kantonalne i lokalne vlasti i poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona, vrlo uspješno provode aktivnosti ovog Projekta.

“Kao međunarodna institucija, IFAD je prvenstveno usmjeren na smanjenje siromaštva kroz zapošljavanje i unapređenje poljoprivrednih i drugih aktivnosti u ruralnim područjima. Ovim projektima se, u pravom smislu te riječi, provode ciljevi ruralnog razvoja, jer osim direktnog ulaganja u poljoprivredu, obuhvaćaju izgradnju i obnovu infrastrukture, obuke i edukacije, dakle transfer znanja i novih vještina, što je jako bitno za unapređenje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje,” istakao je savjetnik Bibanović u susretu sa poljoprivrednicima iz Unsko-sanskog kantona, ističući kako će, i kao savjetnik federalnog ministra i kao član Upravnog odbora IFAD-ovih projekata u Federaciji BiH, nastojati da ovi projekti ostvare što bolje rezultate kako bi poljoprivrednici iskoristili sve mogućnosti koje oni nude.

Uz tekući projekat, uskoro nastupa provedba naredne IFAD-ove operacije koja je usmjerena na jačanje konkurentnosti poljoprivrednih poduzeća. Osim navedenih, u pripremi je i osmi projekat IFAD-a, što znači da će se uskoro paralelno provoditi tri IFAD-ova projekta u BiH, koji značajno doprinose snažnijem razvoju poljoprivrede.