Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić pozvao turske privrednike da ulažu u poljoprivredu u BiH

Dedić pozvao turske privrednike da ulažu u poljoprivredu u BiH

“Danas smo ministar Šarović i ja razgovarali sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom o dosadašnjoj saradnji između Turske i Bosne i Hercegovine i o tome kako da je unaprijedimo i proširimo. Pošto ministar Fakibaba dolazi u pratnji izuzetno velikog broja predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije Republike Turske, pozivam turske privrednike da zajedno sa privrednicima iz BiH, koji isto tako u velikom broju učestvuju na ovom Forumu, pokreću tursko-bosanska partnerstva u proizvodnji i izvozu, te da investiraju u BiH poljoprivredu i prehrambenu industriju koje vape za dobrim, kvalitetnim i održivim projektima,” istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na otvaranju Poljoprivredno-poslovnog foruma koji se danas održao u Sarajevu.

U razgovoru sa ministrom Fakibabom, federalni ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo aranžmanom izvoza mesa u R. Tursku te istakao kako se time daje još jedan podstrek razvoju stočarstva u Federaciji odnosno cijeloj BiH. Razgovarano je također i o mogućnostima proširenja odnosno pokretanja sličnog aranžmana za druge proizvode animalnog porijekla, posebno sira i drugih mliječnih proizvoda porijeklom iz BiH.

U sklopu Foruma održane su panel diskusije o budućnosti poljoprivredno-prehrambenog partnerstva Bosne i Hercegovine i Turske, nakon čega je upriličeno niz bilateralnih sastanaka te B2B poslovni susreti između privrednika iz Republike Turske i Bosne i Hercegovine u cilju razmjene ideja, mišljenja i pokretanja partnerstava.