Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Odblokirati sredstva iz IPA II za poljoprivredu

Odblokirati sredstva iz IPA II za poljoprivredu

Danas je na Jahorini, u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Europi, održan 11. sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe na kojem se, između ostalog, razgovaralo o pravcima regionalne saradnje i reformama u sektoru poljoprivrede i njegovog integrisanja u EU.

Sastanku su također prisustvovali visoki zvaničnici Europske komisije iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i predstavnici UN-ove Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO).

U sklopu ovog sastanka, upriličen je bilateralni susret između predstavnika BiH, predvođenim ministrom vanjske trgovine Mirkom Šarovićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnikom resornog ministarstva Republike Srpske, sa delegacijom visokih zvaničnika Europske komisije. Predstavljen je zajednički rad entitetskih ministarstava i državnih organa nadležnih za pitanja poljoprivrede na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH. Pozdravljajući dosadašnji rad i zalaganje svih nadležnih organa na izradi ovog dokumenta, predstavnici Europske komisije su istakli da će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018.g., i bez formirane IPARD Agencije, ako se Strateški plan usvoji na državnom nivou do kraja ove godine.

“Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi. A bez većeg razvoja i modernizacije proizvodnje, bojim se da se nećemo moći nositi sa izuzetno jakim konkurentskim pritiscima iz Evropske unije,” izjavio je ministar Dedić u svome obraćanju na Jahorini.

Na sastanku su se također razmatrali izazovi i prepreke u robnoj razmjeni između susjednih zemalja, te načini prevladavanja necarinskih barijera u trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i regionalno koordiniranje i usklađivanje poljoprivrednih politika u pravcu EU integracija. SWG kao regionalna organizacija za ruralni razvoj istaknuta je kao pokretač i promotor regionalne saradnje. Predsjedanje ovom organizacijom od početka 2018.g. pripast će Bosni i Hercegovini a sve aktivnosti, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, vodit će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.