Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić u ZDK: Završeno 7 veoma važnih projekata u ovom kantonu

Ministar Dedić u ZDK: Završeno 7 veoma važnih projekata u ovom kantonu

U sklopu Projekta hitnog oporavka od poplava kojeg uz podršku Svjetske banke provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, danas je na području Zeničko dobojskog kantona federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, zajedno sa premijerom kantona Miralemom Galijaševićem, obišao izgrađenu putnu infrastrukturu obnovljenu na poplavljenim područjima.

Na teritoriji grada Zenica realizirano je 7 projekata u vrijednosti oko 3,5 miliona KM, a izgrađeno je blizu 10 km puteva i urađeno oko 800 m korita rijeka.

Ovim projektom obuhvaćena je 21 općina u Federaciji BiH, a pored Zenice projektom su obuhvaćene i općine Doboj Jug, Maglaj, Olovo, Usora, Zavidovići i Žepče sa područja ovog kantona.

Realizacijom ovih projekata obnovljena je putna infrastruktura bitna za život stanovnika i ekonomski oporavak u ruralnim područjima pogođenim poplavama.

Ministar Dedić i premijer Galijašević su obišli i preduzeće “KALIN-SK” koje je pri kraju realizacije poslovnog projekta izgradnje nove i moderne tvornice za proizvodnju stočne hrane u vrijednosti oko 2 miliona EUR. Ova tvornica će doprinijeti daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje na ovom kantonu, ali i šire.