Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Poduzimanje mjera u cilju sprječavanja sušenja četinarskih šuma na USK

Poduzimanje mjera u cilju sprječavanja sušenja četinarskih šuma na USK

Na inicijativu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, u saradnji sa kantonalnim resornim ministarstvom, u Bihaću je danas održan radni sastanak u cilju poduzimanja  konkretnih mjera u svrhu sprječavanja sušenja četinarskih šuma na području Unsko-sanskog kantona.

Federalno ministarstvo je reagovalo nakon informacije ŠPD Unsko-sanske šume, kroz koju je ukazano na ovaj problem. Sastanak je i organizovan kako bi se sve relavantne institucije uključile u rješavanje ovog problemam, naveli su pomoćnica federalnog ministra za šumarstvo i lovstvo Danica Cigelj i savjetnik ministra Fuad Mujagić.

Kako su naveli u ŠPD Unsko-sanske šume problem sušenja četinarskih šuma, usljed umnožavanja potkornjaka, na području kojim gospodari ŠPD, u posljednje vrijeme postaje sve izraženiji. Posebno je zabrinjavajuće stanje na području općine Bosanski Petrovac, gdje je primjetno masovno sušenje četinarskih šuma. Menadžment ŠPD izrazio je i danas zabrinutost obimom sušenja četinarskih šuma, zbog čega su i zatražili pomoć s federalnog nivoa vlasti.

Kantonalni ministar Dragan Polimanac ukazao je na ozbiljnost činjenice da su šumski ekosistemi ugroženi, što zahtijeva zajedničko djelovanje svih nadležnih institucijama i brzu reakciju.