Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Rekonstrukcija puteva u Bosanskoj Krupi, zapošljavanje mladih u Bosanskom Petrovcu

U cilju pružanja podrške zapošljavanju mladih osoba do 35 godina starosti, uključujući posebice i žene do 55 godina starosti, u Bosanskom Petrovcu je danas upriličeno potpisivanje ugovora sa šest privrednih subjekata sa područja ove općine koji će uposliti ukupno 36 mladih osoba i žena. Za ovu podršku zapošljavanju, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će, u okviru Projekta razvoja ruralnog poduzetništva, izdvajati mjesečno 125 KM po licu u narednih 12 mjeseci, što iznosi ukupno 54.000 KM.

„Podrška zapošljavanju mladih i žena na selu s razlogom predstavlja posebnu komponentu ovog Projekta, jer nastojimo na ovaj način podržati poduzeća koja šire svoje poslovne aktivnosti u ruralnim krajevima, a ujedno i otvoriti mogućnosti mladima da grade svoju budućnost na ovim područjima,“ kazao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ervin Bibanović na svečanosti potpisivanja ugovora u Bosanskom Petrovcu.

Danas je također u sklopu istog Projekta, obilježen završetak rekonstrukcije puteva u Bosanskoj Krupi u naseljima Crkvina i Šabići. Za rekonstrukciju ovih puteva, u ukupnoj dužini od 1.738 m, izdvojeno je 359.934 KM, od čega je Federalno ministarstvo osiguralo 200.000,00 KM a Općina Bosanska Krupa 159.934,74 KM.

„S obzirom da se u projektima ruralnog razvoja, kao što je ovaj, posebna pažnja posvećuje izgradnji i unapređenju infrastrukture, rekonstrukcijom puteva u Bosanskoj Krupi želimo dati svoj doprinos razvoju poljoprivrednih područja, povezivanju poljoprivrednih proizvođača ovog kraja sa tržištima i sveopćem poboljšanju uslova života ljudi koji žive na selu,“ kazao je savjetnik Bibanović tom prilikom.

U okviru Projekta razvoja ruralnog poduzetništva koji se realizuje u partnerstvu sa IFAD-om, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastavlja pružati podršku lokalnim zajednicama, posebice onim koje se odlikuju velikim potencijalom za poljoprivrednu proizvodnju, kao što su Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac. Ove dvije općine ubrajaju se među 27 općina Federacije BiH u kojima se uspješno provode aktivnosti podrške zapošljavanju mladih i žena na selu te unapređenja infrastrukture i putne komunikacije.