Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Danas je Međunarodni dan šuma

Danas je Međunarodni dan šuma

Međunarodni dan šuma, koji se svake godine proslavlja 21. marta/ožujka, utemeljila je Generalna skupština UN-a 2012. g. kako bi se promovirala i istakla važnost svih vrsta šuma i drveća izvan šuma.

Ovogodišnji Međunarodni dan šuma posvećen je temi Šume i obrazovanje, a ključne poruke su:

  • Razumijevanje naših šuma i očuvanje njihovog zdravlja je ključno za našu budućnost

Šume pomažu očuvanju zdravlja zraka, tla, vode i ljudi. One imaju ključnu ulogu u nekim od najvećih izazova s kojima se danas suočavamo, kao što su: klimatske promjene, eliminisanje gladi i održivost urbanih i ruralnih zajednica. S obzirom da će, prema predviđanjima, broj stanovnika do 2030.g. na svijetu biti približno 8,5 milijardi, šume će biti sve važnije za čovječanstvo.

  • O drveću treba učiti od malih nogu

Pomaganjem djeci da se povežu s prirodom stvaramo buduće generacije svjesne dobrobiti drveća i šuma i potrebe da se njima održivo upravlja. Za neku djecu, šume su direktan izvor hrane, služe kao izvor ogrjeva, pružaju sklonište, te dio su svakodnevnog života. Druga djeca uče o šumama u učionicama i školama u prirodi, provodeći vrijeme u šumama i urbanim parkovima ili učeći o drveću koje raste u gradovima i vrtovima.

  • I moderno i tradicionalno znanje su ključni za očuvanje zdravlja šuma

Dok šumari treba da znaju i dobro razumiju prirodu, oni bi također trebali naučiti da koriste najmoderniju tehnologiju kako bi osigurali praćenje stanja naših šuma kao i da se njima upravlja na održiv način. Ruralne i autohtone zajednice također imaju neophodno iskustvo i znanje o tome kako zaštititi šumske resurse i osigurati da se oni koriste na održiv način. Na primjer, žene u ruralnim područjima koje su tradicionalni sakupljači hrane i drva za ogrjev iz šuma mogu prenijeti svoje znanje i praktično iskustvo iz jedne generacije na drugu.

  • Ulaganjem u obrazovanje u šumarstvu možemo promijeniti svijet na bolje

Ulaganjem u obrazovanje u šumarstvu na svim nivoima, zemlje mogu doprinijeti obrazovanju naučnika, kreatora politike, šumara i lokalne zajednice koji rade na zaustavljanju krčenja šuma i obnavljanju degradiranih predjela. S druge strane, zdrave šume će nam pomoći da postignemo mnoge od ciljeva održivog razvoja, na primjer, osiguranjem sredstava za život nekim od najsiromašnijih zajednica na svijetu i očuvanjem biodiverziteta.

  • Žene i muškarci bi trebali imati jednak pristup obrazovanju o šumama

Mnoge zemlje pokušavaju da uključe više žena u studije vezane za šume, stavljajući prioritet na jednak pristup obrazovanju o šumama za sve. Rodni paritet u obrazovanju o šumama osnažuje žene u ruralnim područjima da održivo upravljaju šumama.

Video prezentacija povodom Međunarodnog dana šuma 2019