Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Svjetski dan voda

U Bosni i Hercegovini se već godinama svakoga 22. marta obilježava Svjetski dan voda. Iako je planirana u  zajedničkoj  organizaciji  tri  nadležne  institucije  za upravljanje  vodama u BiH: Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, Javne ustanove Vode Srpske Bijeljina i Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, ovogodišnja centralna manifestacija je odgođena zbog pandemije koronavirusa, shodno odlukama nadležnih organa.

Poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana voda imaju svoj značaj i u ovim teškim vremenima globalne borbe sa COVID-19.

1. Što mislimo kad kažemo: ‘Nema vremena za čekanje. Voda mora biti u središtu akcionih planova borbe protiv klimatskih promjena?

Sve države na svijetu moraju brže djelovati. Zbog ekstremnih klimatskih promjena, vode je sve manje, njeno snabdijevanje je sve nesigurnije a sama voda je zagađenija. Ljudima je potrebna voda da bi preživjeli, kao i svi sistemi na koje se oslanjamo: sanitet, zdravstvo, obrazovanje, poslovanje i industrija. Akcijski planovi za borbu protiv klimatskih promjena moraju biti integrirani u različitim sektorima i koordinirani preko granica. I moraju imati jedno zajedničko: sigurno i održivo upravljanje vodama.

2. Što mislimo kad kažemo: ‘Voda može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Postoje li održiva, pristupačna i prilagodljiva vodovodna i sanitarna rešenja? Borba protiv klimatskih promjena otvorit će velike mogućnosti za privredu u mnogim područjima. Trebaju se primijeniti reciklirajući proizvodni sistemi i voda se treba koristiti mnogo efikasnije. Kako globalno stanovništvo raste, tako raste i potražnja za vodom, koja na mnogim mjestima iscrpljuje prirodne resurse i šteti okolišu. Rješenja uključuju zaštitu okeana i močvarnih područja, primjenu klimatski prihvatljivih poljoprivrednih tehnika i povećanje sigurne upotrebe otpadnih voda. Voda je naš najdragocjeniji resurs – moramo je koristiti odgovornije. Moramo uravnotežiti sve potrebe za vodom u društvu, osiguravajući da najsiromašniji slojevi društva ne budu izostavljeni.

3. Što mislimo kad kažemo: „Svih nas se tiče. Svako od nas bilo gdje u oblasti voda može učiniti nešto da doprinese ublažavanju posljedica klimatskih promjena.”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres rekao je:Upozorenja su potrebna. Ali strahom nećemo ništa postići.

Da, klimatske promjene doista djeluju zastrašujuće, ali svi možemo poduzeti samo jedan jednostavan korak kojim ćemo puno učiniti: ŠTEDIMO VODU!

Ovdje pogledajte video prilog povodom Svjetskog dana voda.