Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić sa predstavnicima Phyto-BiH projekta: Podržavamo aktivnosti na jačanu fitosanitarnog sistema u Bosni i Hercegovini

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je danas sa predstavnikom projekta Phyto-BiH Mladenom Todorovićem o postignutim rezultatima i daljim planovima. 

Informirajući ministra o aktivnostima projekta, Todorović je istakao da Phyto-BiH projekt pruža tehničku, naučnu i operativnu pomoć laboratorijima u Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu i Federalnom agromediteranskom zavodu u  Mostaru. S obzirom da su navedeni zavodi odgovorni za fitosanitarnu dijagnostiku i kvalitetu sjemena, važno je da usklade svoje procedure sa internacionalnim standardima EPPO, ISO 17025 i ISTA. Napomenuo je također da PHYTO-BiH projekt pruža podršku i fitosanitarnoj inspekciji FBiH, čija je dužnost da čuva granice BiH od štetnih organizama.

Ističući važnost PHYTO-BiH projekta, ministar Dedić je pozdravio do sada postignute rezultate te dao punu podršku daljim aktivnostima na jačanju fitosanitarnog sistema u Bosni i Hercegovini. 

“Izuzetno nam je drago što ovaj projekat, finansiran od strane Italijanske vlade, pomaže u postepenom preuzimanju standarda Evropske unije iz oblasti zaštite bilja, što bez sumnje predstavlja najkompleksniji i najdugotrajniji posao u cjelokupnom procesu europskih integracija. Uime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kao i poljoprivrednika u FBiH, želim se zahvaliti italijanskoj vladi na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini kroz Phyto-BiH,” kazao je ministar Dedić.

Inače, Phyto-BiH projekat se provodi uz finansijsku podršku italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje kroz CIHEAM IAMB – Mediteransko-agronomski Institut u Bariju, kojem je povjerena implementacija projekta.