Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Svjetski dan tla: Zaustavimo salinizaciju tla, povećajmo produktivnost tla

Svjetski dan tla održava se svake godine 5. decembra od svoga utemeljena 2013. godine na konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) održanoj u Rimu. Svake godine se obilježava pod određenim temama, kojima se želi istaći utjecaj tla na naše živote. Ovogodišnji Svjetski dan tla obilježava se pod motom: “Zaustavimo salinizaciju tla, povećajmo produktivnost tla.” Na ovaj način se želi povećati svijest o važnosti održavanja zdravih ekosustava i rješavanje sve većih izazova u upravljanju tlom, borbi protiv zaslanjivanja tla, povećanju svijesti o tlu i poticanju društava na poboljšanje zdravlja tla.

– Cilj obilježavanja dana tla također je da se potaknu vlade, organizacije, zajednice i ljudi širom svijeta na aktivnu borbu protiv gubitka tla salinizacijom i sodifikacijom kao jednim od glavnih procesa degradacije tla koji ugrožavaju ekosustave, te se na globalnom nivou negativno održavaju na poljoprivrednu proizvodnju, sigurnost hrane i održivost u sušnim regijama. Mi u Federalnom zavodu za agropedologiju kroz svoje aktivnosti nastojimo dati svoj doprinos zaštiti poljoprivrednog zemljišta, kako bi ublažili posljedice ovih negativnih procesa i sačuvali njegov kvalitet – kazao je direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Dženan Vukotić.   

Obilježavanjem Svjetskog dana tla ističe se važnost održivog gospodarenja tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te očuvanja ekosistema i prilagodbe na klimatske promjene. Tlo je osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem. Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva. Svake godine, Svjetski dan tla se posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote.